ZAHRADNÍKOVÁ, Martina, Lenka HERNYCHOVÁ, Bořivoj VOJTĚŠEK a Miloš NOVOTNÝ. Nové trendy ve studiu glykosylace proteinů u onkologických onemocnění. Klinická onkologie. Ambit Media a.s., 2014, roč. 2014, 27(Supl 1), s. S121-S128, 8 s. ISSN 0862-495X.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Nové trendy ve studiu glykosylace proteinů u onkologických onemocnění
Název česky Nové trendy ve studiu glykosylace proteinů u onkologických onemocnění
Název anglicky New Trends in the Study of Protein Glycosylation in Oncological Diseases
Autoři ZAHRADNÍKOVÁ, Martina, Lenka HERNYCHOVÁ, Bořivoj VOJTĚŠEK a Miloš NOVOTNÝ.
Vydání Klinická onkologie, Ambit Media a.s. 2014, 0862-495X.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Klíčová slova česky glykomika, glykopeptidy, rakovina, kapalinová chromatografie, hmotnostní spektrometrie, kapilární elektroforéza, glykanové profilování, čipové analýzy
Klíčová slova anglicky glycomics, glycopeptides, cancer, liquid chromatography, mass spectrometry, capillary electrophoresis, glycan profiling, array analysis
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Martina Zahradníková, učo 268873. Změněno: 14. 9. 2015 11:58.
Anotace
Glykomika a glykoproteomika představují relativně nové směry pro analýzy komplexních biologických vzorků a jejich důležitost neustále roste. Tyto oblasti jsou komplementární k dalším zavedeným přístupům, např.ke genomickému profilování a proteomice.Glykoproteiny jsou stále více uznávány jako důležité molekuly účastnící se buněčných interakcí a adhezí.Výskyt strukturních změn v glykanových částech se zdá být typický pro různé typy rakoviny. Následující souhrn se zabývá aktuálními trendy v glykomickém profilování a glykoproteomickém výzkumu bio logických tekutin a tkání se zaměřením na rakovinu.Použité metody jsou založeny na principech kapilárních separačních technik, hmotnostní spektrometrie a glykanových a lektinových čipů.Všechny zmíněné metody mají značný potenciál pro využití v diagnostických a prediktivních vyšetřeních.
Anotace anglicky
Glycomics and glycoproteomics represent relatively new directions in detail analyses of complex bio logical media. These areas of increasing importance to cancer research complement the more established genomic profiling and proteomics. Glycoproteins are being increasingly recognized as important in cellular interactions and adhesion. Structural alterations of their glycan moieties seem to occur in different cancer conditions.We review current directions in glycomic profiling and glycoproteomic investigations of bio logical fluids and tissues pertaining to cancer. The used methods rely on capillary separation techniques, mass spectrometry, and the glycan and lectin arrays. They all show considerable promise for new dia gnostic and prognostic measurements.
VytisknoutZobrazeno: 27. 4. 2024 14:05