SYSLOVÁ, Zora a Jana MAJERČÍKOVÁ. Jak učitelky mateřských škol vnímají svoji profesní zdatnost pro spolupráci s rodiči. In XXII. konference České asociace pedagogického výzkumu. 2014. ISBN 978-80-86768-91-5.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Jak učitelky mateřských škol vnímají svoji profesní zdatnost pro spolupráci s rodiči
Název anglicky How Pre-school Teachers Perceive their Self-efficacy to Work with Parents
Autoři SYSLOVÁ, Zora a Jana MAJERČÍKOVÁ.
Vydání XXII. konference České asociace pedagogického výzkumu, 2014.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
ISBN 978-80-86768-91-5
Klíčová slova česky profesní zdatnost; učitelky mateřských škol; výzkum; dotazník ZdUR; rodiče; spolupráce
Klíčová slova anglicky self - efficacy; pre-school teacher; research; questionnaire ZdUR; parents; cooperation
Změnil Změnila: doc. PhDr. Zora Syslová, Ph.D., učo 243595. Změněno: 23. 9. 2015 11:12.
Anotace
Text seznamuje s výsledky výzkumu zaměřeného na zjišťování self-efficacy učitelek MŠ pro spolupráci s rodiči v České republice, který byl realizován v roce 2014. Využitý byl slovenský dotazník Zdatnosť učiteľov spolupracovať s rodičmi (ZdUR) autorů Majerčíkové & Gavory (2011, publikovaný 2013). Profesní zdatnost (self-efficacy) učitele vyjadřuje jeho přesvědčení o svých schopnostech, které jsou propojeny s výkonem učitelské profese. Podobně jako na Slovensku, i české učitelky mají poměrně silné přesvědčení o tom, že činnosti s rodiči zvládají dobře. Z výsledků vyplývá, že nejvyšší dosažené vzdělání není je faktorem, který by ovlivňoval úroveň self-efficacy učitelek.
Anotace anglicky
The text presents the results of research aimed at identifying self-efficacy pre-school teachers to work with parents in the Czech republic, which was implemented in 2014. It was utilized Slovak questionnaire fitness teachers work with the parents (emphasis added) authors Majerčíková & Gavora (2011, published 2013). Self-efficacy teacher expresses his belief in his abilities, which are linked to the performance of the teaching profession. Like the Slovak, Czech pre-school teachers have a fairly strong belief that the activities with parents zvládnají do well. The results show that the highest level of education is not a factor that would influence the level of self-efficacy teachers.
VytisknoutZobrazeno: 22. 8. 2024 20:15