J 2015

Health safety issues of synthetic food colorants

AMCHOVÁ, Petra, Hana KOTOLOVA a Jana RUDÁ

Základní údaje

Originální název

Health safety issues of synthetic food colorants

Název česky

Zdravotně bezpečnostní rizika syntetických potravinových barviv

Autoři

AMCHOVÁ, Petra (203 Česká republika, domácí), Hana KOTOLOVA (203 Česká republika) a Jana RUDÁ (203 Česká republika, garant, domácí)

Vydání

Regulatory Toxicology and Pharmacology, San Diego, Academic Press Inc. 2015, 0273-2300

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Obor

30104 Pharmacology and pharmacy

Stát vydavatele

Spojené státy

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Odkazy

Impakt faktor

Impact factor: 2.227

Kód RIV

RIV/00216224:14110/15:00084083

Organizační jednotka

Lékařská fakulta

UT WoS

000367279400030

Klíčová slova anglicky

Toxicity; Food dye; Colorant; Safety; Children's behaviour

Štítky

Příznaky

Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 8. 4. 2016 09:05, Ing. Mgr. Věra Pospíšilíková

Anotace

V originále

Increasing attention has been recently paid to the toxicity of additives used in food. The European Parliament and the Council published the REGULATION (EC) No. 1333/2008 on food additives establishing that the toxicity of food additives evaluated before 20th January 2009 must be re-evaluated by European Food Safety Authority (EFSA). The aim of this review is to survey current knowledge specifically on the toxicity issues of synthetic food colorants using official reports published by the EFSA and other available studies published since the respective report. Synthetic colorants described are Tartrazine, Quinoline Yellow, Sunset Yellow, Azorubine, Ponceau 4R, Erythrosine, Allura Red, Patent Blue, Indigo Carmine, Brilliant Blue FCF, Green S, Brilliant Black and Brown HT. Moreover, a summary of evidence on possible detrimental effects of colorant mixes on children's behaviour is provided and future research directions are outlined.

Česky

Článek se věnuje toxikologickému hodnocení syntetických barviv používaných v lpotravin8ch. Shrnuje, že podle současných animálních a klinických studií je nepravděpodobné, že tyto látky významně ovlivňují zdravotní stav populace.

Návaznosti

MUNI/A/1116/2014, interní kód MU
Název: Nové farmakologické mechanizmy v preklinickém i klinickém vývoji léčiv
Investor: Masarykova univerzita, Nové farmakologické mechanizmy v preklinickém i klinickém vývoji léčiv, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty