KANDOVÁ, Katarína. Je konanie vo veciach detí, ktoré páchajú činy inak trestné, spravodlivé? In Bratislavské právnické fórum 2015. 2015.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Je konanie vo veciach detí, ktoré páchajú činy inak trestné, spravodlivé?
Název anglicky Is the proceeding with children for committing the otherwise criminal acts fair?
Autoři KANDOVÁ, Katarína.
Vydání Bratislavské právnické fórum 2015, 2015.
Další údaje
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Klíčová slova česky spravodlivý proces, deti mladšie ako 15 rokov, trestná nezodpovednosť, čin inak trestný
Klíčová slova anglicky fair trial, children under the age of fifteen, criminal irresponsibility, otherwise criminal act
Příznaky Mezinárodní význam
Změnil Změnila: JUDr. Katarína Kandová, Ph.D., učo 378907. Změněno: 8. 1. 2018 15:00.
Anotace
Autorka vo svojom príspevku pojednáva o procesných právach detí mladších ako 15 rokov v konaní občianskoprávnej povahy, ktoré reaguje na činy inak trestné z dôvodu nedostatku veku ich páchateľov. Práve s ohľadom na skutočnosť, že v predmetnom konaní dochádza k prelínaniu civilných a trestnoprávnych prvkov, sa autorka kriticky zamýšľa nad rozsahom procesných práv, ktoré zákon č. 218/2003 Sb., o soudnictví ve věcech mládeže, týmto deťom poskytuje. Po zhodnotení deficitov právnej úpravy z hľadiska garancie práv trestne nezodpovedných detí na spravodlivý proces autorka v rámci danej problematiky pristupuje k formulácii niekoľkých záverov de lege ferenda.
Anotace anglicky
In her contribution, the author deals with procedural rights of children under the age of fifteen within the proceeding of civil nature, which reacts on the otherwise criminal acts by the reason of lack of deliquents´ age. Regarding the fact that there is an intersection of civil and criminal elements in this proceeding, the author critically thinks about the range of procedural rights, that ´zákon č. 218/2003 Sb., o soudnictví ve věcech mládeže´(Code of Juvenile Justice) provides to these kids. Having evaluated the deficiencies of legal regulation on the part of guarantee of criminally irresponsible children´s rights to fair trial, the author proceeds to formulate some conclusions de lege ferenda within the subject in question.
Návaznosti
MUNI/A/1257/2014, interní kód MUNázev: Specifika zacházení s dětmi do 15 let, které se dopustily činu jinak trestného (Akronym: III.hlava ZSM)
Investor: Masarykova univerzita, Specifika zacházení s dětmi do 15 let, které se dopustily činu jinak trestného, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 25. 7. 2024 18:29