FRAŇKOVÁ, Eva a Naděžda JOHANISOVÁ. Koncept udržitelného nerůstu a nerůstové hnutí v Evropě. In Jan Vávra, Miloslav Lapka, Eva Cudlínová. Ekonomika v souvislostech. Praha: Filozofická fakulta Univerzity Karlovy v Praze, 2015, s. 82-101. Varia, 36. svazek. ISBN 978-80-7308-571-1.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Koncept udržitelného nerůstu a nerůstové hnutí v Evropě
Název anglicky The Concept of Sustainable Degrowth and the Degrowth Movement in Europe
Autoři FRAŇKOVÁ, Eva (203 Česká republika, garant, domácí) a Naděžda JOHANISOVÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Praha, Ekonomika v souvislostech, od s. 82-101, 20 s. Varia, 36. svazek, 2015.
Nakladatel Filozofická fakulta Univerzity Karlovy v Praze
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 50200 5.2 Economics and Business
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14230/15:00081144
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
ISBN 978-80-7308-571-1
Klíčová slova anglicky sustainable degrowth; degrowth movement
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Eva Fraňková, Ph.D., učo 144194. Změněno: 2. 12. 2015 16:13.
Anotace
Autorkami kapitoly Koncept udržitelného nerůstu a nerůstové hnutí v Evropě jsou Eva Fraňková a Naďa Johanisová (Masarykova univerzita, Brno). Autorky diskutují koncept udržitelného nerůstu, který si v posledních letech získal pozornost v rámci sociálních hnutí i odborné akademické debaty a může být charakterizován jako pokus o znovuoživení radikálních environmentálních myšlenek. Udržitelný nerůst může být definován jako demokratický, spravedlivý a environmentálně příznivý proces postupného snižování objemu produkce a spotřeby, které přispívá k lidskému štěstí(well-being). Nerůstová argumentace vyrůstá z celé řady intelektuálních zdrojů včetně environmentální etiky, ekologické ekonomie a post-rozvoje. Jak aktivistské tak akademické křídlo nerůstového hnutí se vyvíjelo cca od roku 2000 zejména ve Francii, Itálii a Španělsku, a do jisté míry i v mnoha dalších zemích. Koncept udržitelného nerůstu se liší od dobrovolné skromnosti či myšlenky downshiftingu zelména snahou o systémovou společenskou proměnu, a může být interpretován jako přechodný stav k tzv. ekonomice ustáleného stavu. Klíčové argumenty nerůstového hnutí zahrnují kritiku mainstreamové ekonomie a depolitizace veřejného prostoru. Živatoschopnost této alternativy vůči růstově orientovanému současnému systému se ovšem ukáže teprve časem.
Anotace anglicky
The Concept of Sustainable Degrowth and the Degrowth Movement in Europe is the chapter authored by Eva Fraňková and Nadia Johanisová (Masaryk University in Brno). The authors discuss the concept of sustainable degrowth, which has gained increasing prominence in the last decade within both the eco-social movement and in the academic debate and can be seen as an attempt to resurrect a radical environmental ethos. Sustainable degrowth can be defined as a democratic, equitable and environmentally beneficial process of gradually decreasing the volume of production and consumption, which contributes to human well-being. Degrowth argumentation springs from a wide spectrum of intellectual sources including environmental ethics, ecological economics and critical approaches in development theory. Both the activist and the academic wings of the degrowth movement have developed since 2000 predominantly in France, Italy and Spain, and also to a lesser degree in many other countries. The degrowth concept differs from voluntary simplicity or downshifting by its call for systemic social change and can be interpreted as an intermediate stage leading to a steady-state economy. Key arguments of the degrowth movement include a criticism of mainstream economic fundamentalism and of the de-politicization of public space. However, the viability of alternatives to the current system based on the economic growth logic remains an open question.
Návaznosti
GP13-38994P, projekt VaVNázev: Hledání udržitelného způsobu produkce potravin: Sociální a peněžní metabolismus vybraných lokálních potravinových systémů (Akronym: LOKPOTS)
Investor: Grantová agentura ČR, Hledání udržitelného způsobu produkce potravin: Sociální a peněžní metabolismus vybraných lokálních potravinových systémů
VytisknoutZobrazeno: 1. 5. 2024 04:39