KRPOUN, Zdeněk. Sociální neurověda - vývoj nových paradigmat. In Konference sociální procesy a osobnost 2015 - otázky a výzvy. Brno, 9.-11.9.2015. 2015.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Sociální neurověda - vývoj nových paradigmat
Název česky Sociální neurověda - vývoj nových paradigmat
Název anglicky Social Neuroscience - new paradigms development
Autoři KRPOUN, Zdeněk.
Vydání Konference sociální procesy a osobnost 2015 - otázky a výzvy. Brno, 9.-11.9.2015, 2015.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 50100 5.1 Psychology and cognitive sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky projekt; paradigma; neurověda
Klíčová slova anglicky project; paradigm; neuroscience
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: PhDr. Zdeněk Krpoun, Ph.D., učo 253025. Změněno: 24. 10. 2015 09:36.
Anotace
Účelem tohoto příspěvku je představit předběžné výsledky probíhajícího projektu, jehož hlavním cílem je vytvořit a aplikovat nová paradigmata pro sociální neurovědu (identifikace projektů 72p12; období 03/2015 - 12/2015, investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR; Typ projektu: AKTION). Paradigma představuje naprogramovaný set stimulů, který je administrován v elektronické formě. Sociální neurověda je oborem propojujícím sociální psychologii a neurovědu a jeho cílem je za účelem studia biomarkerů lidské psychiky. Tvorba paradigmatu se odvíjí od potřeby odlišit psychickou a neuronální bázi sociální kognice (zejména teorie mysli) mezi zdravou a klinickou populací (s diagnózou depresivní, alexitymické a emocionálně nestabilní osobnosti). Pro tento účel je relevantní naprogramovat vizuální stimuly v softwaru E-prime 2.0 a sledovat jak biologické markery (eeg-recording v prostředí Net Station), tak behaviorální odrazy (psychologické dotazníky). Tvroba paradigmat je v procesu vývoje, jako relevantní se ukazuje být např. převedení projektové metody TAT do prostředí E-primu. Příspěvek se snaží poukázat na přínos projektu pro sociální a klinickou psychologii.
Anotace anglicky
The purpose of this paper is to present the preliminary results of an ongoing project whose main objective is to develop and apply new paradigms for Social Neuroscience (identifying projects 72p12, period 03/2015 - 12/2015, investor: Ministry of Education, Youth and Sports, Project type: Aktion). Paradigm is a programmed set of stimuli, which is administered in electronic form. Social neuroscience connects traditional social psychology and neuroscience. Its aim is to study biomarkers of human psyche. Process of paradigm creation derives from the need to distinguish between the psychological and neural basis of social cognition (especially the theory of mind) between healthy and clinical populations (diagnosed as depressive, alexithymics and emotionally unstable personality). For this purpose, the visual stimuli are programmed in software E-Prime 2.0 and relevant biological markers (EEG recording environment Net Station) and behavioral reflections (psychological questionnaires) are recorded. Writing the paradigm is in the process of development. It turns out TAT programmed in the E-prime environment is relevant method. The paper seeks to highlight the benefits of the project for social and clinical psychology.
VytisknoutZobrazeno: 14. 10. 2024 12:13