2015
Some principles of the nutrition of the population and sportsmen and alternative nutrition
ZVONAŘ, Martin, Igor DUVAČ, Martin VAVÁČEK, Ingrid RUŽBARSKÁ, Jana JUŘÍKOVÁ et. al.Základní údaje
Originální název
Some principles of the nutrition of the population and sportsmen and alternative nutrition
Autoři
ZVONAŘ, Martin (203 Česká republika, garant, domácí), Igor DUVAČ (703 Slovensko, domácí), Martin VAVÁČEK (703 Slovensko, domácí), Ingrid RUŽBARSKÁ (703 Slovensko), Jana JUŘÍKOVÁ (203 Česká republika, domácí) a Ivan ŠTULAJTER (703 Slovensko)
Vydání
Sosnowiec, Education of Tomorrow. Education, and other forms of activity of adults. od s. 125-135, 11 s. Education of Tomorrow, 11, 2015
Nakladatel
Oficyna Wydawnicza "Humanitas"
Další údaje
Jazyk
angličtina
Typ výsledku
Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor
Sport a aktivity volného času
Stát vydavatele
Polsko
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání
tištěná verze "print"
Kód RIV
RIV/00216224:14510/15:00084397
Organizační jednotka
Fakulta sportovních studií
ISBN
978-83-64788-28-4
Klíčová slova anglicky
nutrition proteins fats carbohydrates macrobiotics alternative forms of nutrition
Štítky
Příznaky
Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 22. 4. 2016 12:41, Mgr. Eva Špillingová
Anotace
V originále
Nutrition must respect fundamental knowledge of the quantity and composition of essential nutrients - proteins, fats and carbohydrates, but also the latest opinions on possible short-term substitution of proteins for carbohydrates in modern nutrition. One has to remember the principles of rational and alternative nutrition and approach those methods critically, particularly in sport. An important part of nutrition is the fluid intake, controlled by the hypothalamic centres of water lost by perspiration as a result of thermoregulation and diuresis, but also the salts and particularly the Na+ a K+ electrogenic ions therein which serve for keeping the biopotentials. Today, macrobiotic diet and alternative methods of nutrition are frequently discussed - vegetarianism as the most famous and frequent form of alternative nutrition, but also other branches: veganism, lacto-vegetarianism, semi-vegetarianism, vitarianism, pesco-vegetarianism, pollo-vegetarianism and fruitarianism.