SVOBODOVÁ, Iva a Eva HONSOVÁ. Infekce po transplantaci ledviny. Česko-slovenská patologie a Soudní lékařství. Praha: Česká lékařská společnost J.E.Purkyně, 2015, roč. 51, č. 3, s. 120-122. ISSN 1210-7875.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Infekce po transplantaci ledviny
Název anglicky Infections after kidney transplantation
Autoři SVOBODOVÁ, Iva (203 Česká republika, garant, domácí) a Eva HONSOVÁ (203 Česká republika).
Vydání Česko-slovenská patologie a Soudní lékařství, Praha, Česká lékařská společnost J.E.Purkyně, 2015, 1210-7875.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30300 3.3 Health sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/15:00084610
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky polyomavirová nefropatie; transplantace ledviny; infekční komplikace
Klíčová slova anglicky polyomavirus nephropathy; kidney transplantation; infectious complications
Štítky EL OK
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Ing. Mgr. Věra Pospíšilíková, učo 9005. Změněno: 25. 1. 2016 10:20.
Anotace
Pacienti po transplantaci ledviny jsou v riziku různých infekčních komplikací a více než polovina z nich se v časném potransplantačním období s nějakou infekční komplikací setká. Přesto, že se z dlouhodobého pohledu riziko závažných infekčních komplikací v časném pooperačním období snížilo, zůstávají infekce v prvních 6 měsících nejčastější příčinou morbidity. V pozdějším období se objevují infekce, které postihují štěp ledviny a některé z nich se vyskytují pouze u pacientů v imunosupresi. Mezi klinicky nejvýznamnější a nejčastější nejvýznamnější patří polyomavirová nefropatie.
Anotace anglicky
Immunosuppressed kidney transplant recipients are at risk for a variety of infectious complications and more than half of them suffered from this complication in the early post-transplant period. Despite the fact that the long term risk of serious infectious complications in the early postoperative period decreased, remain the infection the most frequent cause of morbidity in the first 6 months after transplant. It is important to realize that the clinical manifestations of infection in the compromised host are variable and often atypical. In the later period, infections that affect the kidney graft become clinically important, and some of them occur only in immunosuppressed patients. Here we will discuss polyomavirus nephropathy which represents the most important and most frequent viral disease of renal allografts.
VytisknoutZobrazeno: 15. 5. 2024 09:16