DUDOVÁ, Jana a Martina URBANOVÁ. Vybrané otázky ochrany zdraví spotřebitele. In Bratislavské právnické fórum 2015. 2015. ISBN 978-80-7160-411-2. |
Další formáty:
BibTeX
LaTeX
RIS
|
Základní údaje | |
---|---|
Originální název | Vybrané otázky ochrany zdraví spotřebitele |
Název česky | Selected questions of consumer health protection |
Autoři | DUDOVÁ, Jana a Martina URBANOVÁ. |
Vydání | Bratislavské právnické fórum 2015, 2015. |
Další údaje | |
---|---|
Originální jazyk | čeština |
Typ výsledku | Prezentace na konferencích |
Obor | 50500 5.5 Law |
Stát vydavatele | Slovensko |
Utajení | není předmětem státního či obchodního tajemství |
Organizační jednotka | Právnická fakulta |
ISBN | 978-80-7160-411-2 |
Klíčová slova česky | zdraví; zdravotní gramotnost; hygienické limity; zdravotní nezávadnost; posuzování zdravotních rizik |
Klíčová slova anglicky | health; health literacy; hygiene limits; health safety; health risk assessment |
Příznaky | Mezinárodní význam |
Změnil | Změnila: JUDr. Jana Dudová, Ph.D., učo 96. Změněno: 1. 4. 2016 12:07. |
Anotace |
---|
V úvodu autorky připomněly pojem zdraví coby nejvýznamnější společenské hodnoty, a to včetně jeho vymezení ve vztahu k úloze práva jako nástroje sociální kontroly při ochraně zdraví. Pozornost byla dále zaměřena na tzv. spotřebitelskou socializaci, význam tzv. zdravotní gramotnosti a její empirické zachycení v ČR a některých dalších zemí EU. Příspěvek byl dále zaměřen na problematiku hygienických aspektů a limitů v rámci ochrany zdraví spotřebitele. Jde o oblast, ve které se nabízí specifická „zranitelnost spotřebitele“. V daném kontextu se jedná především o kvalitu prostředí a s ní související problematiku zdravotně nezávadných vstupních surovin a jiných látek a komponentů, které mohou determinovat kvalitu výrobku (potraviny), pokrmu či služby. Tyto okolnosti běžný spotřebitel vesměs nemůže sám výrazně ovlivnit ani subjektivně správně vyhodnotit. |
Anotace anglicky |
---|
In the introduction, the authors recall the concept of health as the most important social value, including its definition in relation to the role of law as a tool of social control in health protection. Attention is also focused on the so-called consumer socialization, the meaning of so-called health literacy and its empirical evaluation in the Czech Republic as well as in some other EU countries. This paper is further focused on the hygienic aspects and limits under the protection of consumer´s health. In this context the authors deal with "vulnerable consumers", with the quality of the environment and related issues of healthy raw materials and other materials and components, which can determine the quality of the product (food), meals and services. These circumstances mostly ordinary consumers themselves cannot significantly affect or subjectively evaluate correctly. Last but not least is solved the question whether, in this area, adequate law enforcement exists. |
Návaznosti | |
---|---|
MUNI/A/1183/2014, interní kód MU | Název: „UPLATŇOVÁNÍ ZÁSADY PŘEDBĚŽNÉ OPATRNOSTI A OCHRANA ZDRAVÝCH ŽIVOTNÍCH PODMÍNEK" (Akronym: UZPOaOZZP) |
Investor: Masarykova univerzita, „UPLATŇOVÁNÍ ZÁSADY PŘEDBĚŽNÉ OPATRNOSTI A OCHRANA ZDRAVÝCH ŽIVOTNÍCH PODMÍNEK", DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty |
VytisknoutZobrazeno: 10. 10. 2024 21:11