D 2015

Vybrané otázky ochrany zdraví spotřebitele

DUDOVÁ, Jana a Martina URBANOVÁ

Základní údaje

Originální název

Vybrané otázky ochrany zdraví spotřebitele

Název anglicky

Selected questions of consumer health protection

Autoři

DUDOVÁ, Jana a Martina URBANOVÁ

Vydání

1. vyd. Bratislava, Bratislavské právnické fórum 2015, od s. 82-91, 10 s. 2015

Nakladatel

Univerzita Komenského v Bratislave Právnická fakulta 2015

Další údaje

Jazyk

čeština

Typ výsledku

Stať ve sborníku

Obor

50500 5.5 Law

Stát vydavatele

Slovensko

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Forma vydání

elektronická verze "online"

Organizační jednotka

Právnická fakulta

ISBN

978-80-7160-411-2

Klíčová slova česky

zdraví; zdravotní gramotnost; hygienické limity; zdravotní nezávadnost; posuzování zdravotních rizik

Klíčová slova anglicky

health; health literacy; hygiene limits; health safety; health risk assessment

Příznaky

Mezinárodní význam
Změněno: 5. 4. 2016 12:38, Mgr. Petra Georgala

Anotace

V originále

V úvodu autorky připomenou pojem zdraví coby nejvýznamnější společenské hodnoty, a to včetně jeho vymezení ve vztahu k úloze práva jako nástroje sociální kontroly při ochraně zdraví. Pozornost bude dále zaměřena na tzv. spotřebitelskou socializaci, význam tzv. zdravotní gramotnosti a její empirické zachycení v ČR a některých dalších zemí EU. Příspěvek bude dále zaměřen na problematiku hygienických aspektů a limitů v rámci ochrany zdraví spotřebitele. Jde o oblast, ve které se nabízí specifická „zranitelnost spotřebitele“. V daném kontextu se jedná především o kvalitu prostředí a s ní související problematiku zdravotně nezávadných vstupních surovin a jiných látek a komponentů, které mohou determinovat kvalitu výrobku (potraviny), pokrmu či služby. Tyto okolnosti běžný spotřebitel vesměs nemůže sám výrazně ovlivnit ani subjektivně správně vyhodnotit.

Anglicky

In the introduction, the authors recall the concept of health as the most important social value, including its definition in relation to the role of law as a tool of social control in health protection. Attention is also focused on the so-called consumer socialization, the meaning of so-called health literacy and its empirical evaluation in the Czech Republic as well as in some other EU countries. This paper is further focused on the hygienic aspects and limits under the protection of consumer´s health. In this context the authors deal with "vulnerable consumers", with the quality of the environment and related issues of healthy raw materials and other materials and components, which can determine the quality of the product (food), meals and services. These circumstances mostly ordinary consumers themselves cannot significantly affect or subjectively evaluate correctly. Last but not least is solved the question whether, in this area, adequate law enforcement exists.

Návaznosti

MUNI/A/1390/2014, interní kód MU
Název: Publikace vědeckých monografií III (Akronym: PVM III)
Investor: Masarykova univerzita, Publikace vědeckých monografií III, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty