2015
Vybrané otázky ochrany zdraví spotřebitele
DUDOVÁ, Jana a Martina URBANOVÁZákladní údaje
Originální název
Vybrané otázky ochrany zdraví spotřebitele
Název anglicky
Selected questions of consumer health protection
Autoři
DUDOVÁ, Jana a Martina URBANOVÁ
Vydání
1. vyd. Bratislava, Bratislavské právnické fórum 2015, od s. 82-91, 10 s. 2015
Nakladatel
Univerzita Komenského v Bratislave Právnická fakulta 2015
Další údaje
Jazyk
čeština
Typ výsledku
Stať ve sborníku
Obor
50500 5.5 Law
Stát vydavatele
Slovensko
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání
elektronická verze "online"
Organizační jednotka
Právnická fakulta
ISBN
978-80-7160-411-2
Klíčová slova česky
zdraví; zdravotní gramotnost; hygienické limity; zdravotní nezávadnost; posuzování zdravotních rizik
Klíčová slova anglicky
health; health literacy; hygiene limits; health safety; health risk assessment
Příznaky
Mezinárodní význam
Změněno: 5. 4. 2016 12:38, Mgr. Petra Georgala
V originále
V úvodu autorky připomenou pojem zdraví coby nejvýznamnější společenské hodnoty, a to včetně jeho vymezení ve vztahu k úloze práva jako nástroje sociální kontroly při ochraně zdraví. Pozornost bude dále zaměřena na tzv. spotřebitelskou socializaci, význam tzv. zdravotní gramotnosti a její empirické zachycení v ČR a některých dalších zemí EU. Příspěvek bude dále zaměřen na problematiku hygienických aspektů a limitů v rámci ochrany zdraví spotřebitele. Jde o oblast, ve které se nabízí specifická „zranitelnost spotřebitele“. V daném kontextu se jedná především o kvalitu prostředí a s ní související problematiku zdravotně nezávadných vstupních surovin a jiných látek a komponentů, které mohou determinovat kvalitu výrobku (potraviny), pokrmu či služby. Tyto okolnosti běžný spotřebitel vesměs nemůže sám výrazně ovlivnit ani subjektivně správně vyhodnotit.
Anglicky
In the introduction, the authors recall the concept of health as the most important social value, including its definition in relation to the role of law as a tool of social control in health protection. Attention is also focused on the so-called consumer socialization, the meaning of so-called health literacy and its empirical evaluation in the Czech Republic as well as in some other EU countries. This paper is further focused on the hygienic aspects and limits under the protection of consumer´s health. In this context the authors deal with "vulnerable consumers", with the quality of the environment and related issues of healthy raw materials and other materials and components, which can determine the quality of the product (food), meals and services. These circumstances mostly ordinary consumers themselves cannot significantly affect or subjectively evaluate correctly. Last but not least is solved the question whether, in this area, adequate law enforcement exists.
Návaznosti
MUNI/A/1390/2014, interní kód MU |
|