ŠERÝ, Ondřej, Hana SVOBODOVÁ, Jan BINEK a Roman CHMELAŘ. Shrinking cities: strategie samospráv. In "Čas(y) měst": 100 let urbánních studií, V. brněnská urbánní konference. 2015.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Shrinking cities: strategie samospráv
Autoři ŠERÝ, Ondřej, Hana SVOBODOVÁ, Jan BINEK a Roman CHMELAŘ.
Vydání "Čas(y) měst": 100 let urbánních studií, V. brněnská urbánní konference, 2015.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor Zemský magnetismus, geodesie, geografie
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova česky shrinking city; samospráva; Česká republika; regionální rozvoj; semistrukturované rozhovory
Změnil Změnil: RNDr. Ondřej Šerý, Ph.D., učo 184504. Změněno: 20. 11. 2015 18:35.
Anotace
Z globálního pohledu žije ve městech stále více obyvatel a podíl městského obyvatelstva je pokládán za jeden z ukazatelů vyspělosti dané společnosti. Přesto lze najít oblasti, na jejichž území dochází ke zmenšování měst (tj. ubývání počtu obyvatel). Naprostá většina tzv. shrinking cities leží v rozvinutých zemích, v minulosti především v západní Evropě a USA. S rokem 1989 se však tento fenomén objevil také v postsocialistických zemích. Proces přechodu z centrálně řízené ekonomiky na tržní hospodářství s sebou totiž přinesl celkovou změnu socioekonomického prostředí, která mimo jiné znamenala změnu v postavení jednotlivých regionů a obcí a měst v nich. Některé dříve prosperující regiony zaznamenaly ekonomický úpadek a s tím začala ve střední Evropě vznikat nová zmenšující se města, typicky ve východním Německu, v severozápadních Čechách a na severní Moravě. Příspěvek se zabývá konceptem shrinking cities v českém kontextu. Nejprve stručně představuje samotnou definici tohoto termínu, následuje vymezení zmenšujících se měst v České republice a identifikace a klasifikace těchto sídel. Větší část příspěvku se soustředí na osm případových studií (města Děčín, Frýdek-Místek, Hranice, Jemnice, Jeseník, Karviná, Moravská Třebová a Pacov), které pomocí kvantitativní analýzy dat, dotazníkového šetření s obyvateli a semistrukturovaných rozhovorů se zástupci samosprávy, soukromého a neziskového sektoru a dalšími aktéry řeší problematiku smršťování měst. Hlavní důraz je soustředěn na strategie samospráv vedoucích k zastavení zmenšování a k minimalizaci jeho negativních dopadů.
Návaznosti
MUNI/A/1370/2014, interní kód MUNázev: Globální environmentální změny v krajinné sféře Země v čase a prostoru (Akronym: GlobST)
Investor: Masarykova univerzita, Globální environmentální změny v krajinné sféře Země v čase a prostoru, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 4. 5. 2024 07:42