JURA, R., Iva ŠROTOVÁ, Blanka ADAMOVÁ, Andrea ŠPRLÁKOVÁ-PUKOVÁ, Petr JANKŮ a Josef BEDNAŘÍK. PRES (Posterior reversible encefalopathy syndrome) doprovázející preeklampsii u ženy s dvoj četným těhotenstvím - kazuistika. Anesteziologie & intenzivní medicína. Praha: Česká lékařská společnost J.E. Purkyně, 2015, roč. 26, č. 3, s. 156-160. ISSN 1214-2158.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název PRES (Posterior reversible encefalopathy syndrome) doprovázející preeklampsii u ženy s dvoj četným těhotenstvím - kazuistika
Název anglicky PRES (Posterior reversible encefalopathy syndrome) in a pre-eclamptic woman with twin pregnancy - case report
Autoři JURA, R. (203 Česká republika, garant), Iva ŠROTOVÁ (203 Česká republika, domácí), Blanka ADAMOVÁ (203 Česká republika, domácí), Andrea ŠPRLÁKOVÁ-PUKOVÁ (203 Česká republika, domácí), Petr JANKŮ (203 Česká republika, domácí) a Josef BEDNAŘÍK (203 Česká republika, domácí).
Vydání Anesteziologie & intenzivní medicína, Praha, Česká lékařská společnost J.E. Purkyně, 2015, 1214-2158.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30000 3. Medical and Health Sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/15:00084879
Organizační jednotka Lékařská fakulta
UT WoS 000365359700006
Klíčová slova česky Reverzibilní encefalopatie v zadní cirkulaci (PRES); těhotenství; preeklampsie; korová slepota
Klíčová slova anglicky Posterior reversible encefalopathy syndrom (PRES); pregnancy; pre-eclampsia; cortical blindness
Štítky EL OK
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Ing. Mgr. Věra Pospíšilíková, učo 9005. Změněno: 29. 12. 2015 16:11.
Anotace
Reverzibilní encefalopatie v zadní cirkulaci (PRES - Posterior reversible encephalopathy syndrome) je závažné neurologické onemocnění manifestující se nejčastěji alterací vědomí, epileptickými záchvaty, cefaleou, poruchami vizu a ložiskovými symptomy, jenž jsou asociovány s predilekčním postižením bílé hmoty v zadní mozkové cirkulaci. V průběhu těhotenství se vyskytuje vzácně, většinou asociované s preeklampsii nebo eklampsií. Prezentujeme případ 36leté prvorodičky s dvojčetným těhotenstvím, které bylo ukončeno v 35. týdnu gravidity císařským řezem pro zhoršující se preeklampsii (vysoký krevní tlak, proteinune, otoky dolních končetin). Narodila se dvě zdravá děvčata. S odstupem 24 hodin po porodu se u pacientky náhle rozvinula porucha vizu charak¬teru kortikální slepoty. Na CT mozku byly popsány oboustranně okcipitálně hypodenzity, CT angiografie byla bez patologie. Akutně provedená MR mozku prokázala četné okrsky mozkového edému v mozkovém kmeni a symetrické postižení okcipitálních laloků. Pacientka byla přeložena na neurologickou jednotku intezivní péče. Pacientka byla po porodu normotenzní, bezprostředně po rozvoji neurologických příznaků došlo ke zvýšení krevního tlaku až na hodnoty 200/110 mm Hg. S ohledem na klinický a radiologický obraz byl diagnostikován PRES a pacientka byla léčena intravenózními antihypertenzivy a magneziumsulfátem. Porucha vizu kompletně zregredovala do 24 hodin a dále se již neopakovala. Krevní tlak se znormalizoval při zavedené perorální antihy-pertenzní medikaci a pacientka byla po týdnu propuštěna z hospitalizace s normálním neurologickým nálezem. Kontrolní MŘI mozku s odstupem šesti měsíců bylo v normě. Cílem kazuistiky je poukázat na vzácný PRES, zdů¬raznit možnost klinické manifestace pouze izolovaným postižením vizu u pacientky s preeklampsii a poukázat na důležitost včasné diagnostiky a optimální léčby. V případě správného managementu je prognóza benigní, tak jak tomu bylo v případě prezentované pacientky.
Anotace anglicky
Posterior reversible encefalopathy syndrome (PRES) is a serious neurological condition with varied clinical manifestation. It is rare during pregnancy. We present a case of PRES in a 35-year-old female immediately after the delivery of twins by Caesarean section. The patient fully recovered. A 35-year-old primigravida with twin pregnancy underwent a Caesarean section at 35 weeks of gestation because of pregnancy-induced preeclampsia (hypertension, proteinuria, bilateral pedal oedema). Approximately 20 hours after the Caesarean section there was a rapid decline of visual acuity. We clinically diagnosed cortical blindness. A computed tomography (CT) scan of the brain showed bilateral occipital hypodensity, CT angiogram showed no pathological findings. The patient was immediately transferred to the neurological Intensive Care Unit (ICU). Magnetic resonance showed hyperintensity (T2W2) in the occipital lobes and the cerebral trunk. After the delivery patient had been normoten-sive. Subsequently after the development of the neurological symptoms, the patient's blood pressure increased to 200/110 mm Hg. PRES was diagnosed on the basis of the clinical presentation and the radiological reports and the patient was promptly treated with intravenous antihypertensives and magnesium sulphate. The visual impairment subsided within 24 hours without a relapse and the clinical neurological examination was normal. The patient was discharged in one week with normal blood pressure on oral antihypertensive medication. Pre-eclampsia is a predisposing factor for PRES in pregnancy. We report a case of uncommon post-partum PRES presentation and focus on the importance of early diagnosis and optimal critical care management.
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 17:09