ŠINDELKOVÁ, Monika, Irena PLUCKOVÁ a Alžběta MÁLKOVÁ. Projektová výuka nebo integrovaná tematická výuka? In Projektové vyučování v přírodovědných předmětech XIII. 2015. ISBN 978-80-7290-842-4.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Projektová výuka nebo integrovaná tematická výuka?
Název anglicky Project-based Learning or Integrated Thematic Education
Autoři ŠINDELKOVÁ, Monika, Irena PLUCKOVÁ a Alžběta MÁLKOVÁ.
Vydání Projektové vyučování v přírodovědných předmětech XIII. 2015.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
ISBN 978-80-7290-842-4
Klíčová slova česky Projektová výuka; integrovaná tematická výuka; role učitele; role žáka, motivace
Klíčová slova anglicky Project-based learning; integrated thematic education; role of teacher; role of student; motivation
Změnil Změnila: PhDr. Mgr. Monika Bortlíková, učo 322537. Změněno: 1. 12. 2015 09:34.
Anotace
Projektová výuka využívá skutečnosti, že projekt je pro žáky či studenty motivem sám o sobě. Podporuje rozvoj klíčových kompetencí ve vzdělávacím procesu. Projekt vychází z logiky životní reality, přispívá k individualizaci výuky a umožňuje vnitřní diferenciaci. Zda je projektová výuka vhodnou metodou nebo lépe podle některých autorů formou vzdělávání i na vysoké škole by se mohly vést rozsáhlé diskuse. V dnešní době se setkáváme spíše s pozitivními ohlasy především od pedagogů základních a středních škol. Následující text ukazuje na využití projektové výuky v přípravě budoucích učitelů chemie a dalších přírodovědných předmětů na PedF MU v Brně. Hlavním přínosem této výuky je jednak napravit mnohé mylné představy o projektové výuce a zároveň seznámit studenty přírodovědných předmětů se všemi fázemi zpracování kvalitního projektu, jehož cílem je příprava a realizace integrované tematické výuky pro žáky prvního stupně základní školy. Pro realizaci vytvořeného integrovaného tematického vyučování je vybrána základní škola zaměřující se na problematické žáky a na žáky s poruchami učení či chování. V neposlední řadě si studenti utříbí základní rozdíly mezi projektovou a integrovanou tematickou výukou.
Anotace anglicky
Project-base learning uses the fact that a project is motive for students. It supports the development of key competences in the educational process. The project-base learning is based on the logic the realities of life, it contributes to individualize instruction and allows the internal differentiation. Whether it is the appropriate method or better according to some authors form of education, it could cause extensive discussions. These days we meet more positive feedback from teachers especially at primary and secondary schools. The following text shows the use of project-based education in the training of future teachers of chemistry and other science subjects at Masaryk University in Brno. The main benefit of this training is to rectify the most common misconceptions about the project-base learning. We familiarize students with all stages of processing high-quality project, whose aim is the preparation and implementation of integrated thematic instruction for pupils at primary school. Integrated thematic education is realized at primary school which is focused on the problematic pupils and pupils with learning difficulties and behaviour. Finally, students assemble basic differences between project-base education and integrated thematic education.
VytisknoutZobrazeno: 11. 5. 2024 02:31