BLAŽEK, Václav. Indoevropský etymon dlouhý ve světle slovanských a tocharských kontinuantů. Linguistica Brunensia. Brno: Masarykova univerzita, 2015, roč. 63, č. 2, s. 27-45. ISSN 1803-7410.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Indoevropský etymon dlouhý ve světle slovanských a tocharských kontinuantů
Název anglicky Indo-European Etymon "long" in the light of the Slavic and Tocharian continuants
Autoři BLAŽEK, Václav (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Linguistica Brunensia, Brno, Masarykova univerzita, 2015, 1803-7410.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 60200 6.2 Languages and Literature
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW Digitální knihovna FF MU
Kód RIV RIV/00216224:14210/15:00081257
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova anglicky Indo-European; Slavic; Tocharian; etymology; "long"; "far"; semantic typology
Štítky rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Vendula Hromádková, učo 108933. Změněno: 2. 3. 2016 14:45.
Anotace
V článku je indoevropský etymon "dlouhý" studován v perspektivě vnitřní etymologie a vnějšího srovnání. Nově jsou zařazeny tocharské A lo, B lau a A lok, B lauke adv. "daleko" s jejich deriváty a galské leuga "(*dlouhá) míle". S ohledem na tocharské a slovanské formy je možno vydělit velární sufix *-gh- s adverbiální funkcí a definovat vlastní kořen *dleH1-. Specifická forma *dlongho-, objevující se v jazycích dardských (khowar), íránských, latině, ?keltských a germánských, je vysvětlena pomocí Osthoffova a Stangova zákona jako ak. sg. u-kmene *dloH1-u-m, plus adverbiální sufix -gh-, následně adjektivizována tematickým vokálem *-o-. V závěrečné části je diskutován sémantický posun "dlouhý" -> "daleko" a naopak v různých indoevropských i neindoevropských jazycích je diskutována v perspektivě sémantické typologie. Nakonec jsou diskutovány též alternativní etymologické pokusy.
Anotace anglicky
In the article the Indo-European etymon "long" is studied in perspective of both internal etymology and external comparisons. Newly Tocharian A lo, B lau and A lok, B lauke adv. "(a)far (off); away" with their derivatives and Gaulish leuga "(*long) mile" are included. With respect to Tocharian and Slavic forms the velar suffix *-gh- with adverbial function is separated and the root proper *dleH1- is determined. The specific form *dlongho-, appearing in Dardic (Khowar), Iranian, Latin, ?Celtic, Germanic, is explained with help of Osthoff’s and Stang’s laws as the acc.sg. of the u-stem *dloH1-u-m, plus the adverbial suffix -gh-, finally adjectivized by the thematic vowel *-o-. In the last part the semantic shift "long" -> "far" and vice versa in various Indo-European and non-Indo-European languages is discussed in perspective of semantic typology. Finally the attempts of external etymologies are analyzed.
Návaznosti
GAP406/12/0655, projekt VaVNázev: Jazykové interference Indoevropanů v Centrální Asii a Číně
Investor: Grantová agentura ČR, Jazykové interference Indoevropanů v Centrální Asii a Číně
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 15:27