POSPÍŠIL, Ivo. Literatura a historie: nová situace. In Pavera, Libor; Pospíšil, Ivo; Sobotková, Marie. Literární vědec, historik, folklorista. Sborník k 70. narozeninám Jiřího Fialy. Vydání první. Praha: Verbum, 2014, s. 22-32. ISBN 978-80-87800-05-8.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Literatura a historie: nová situace
Název anglicky Literature and History: the New Situation
Autoři POSPÍŠIL, Ivo (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Vydání první. Praha, Literární vědec, historik, folklorista. Sborník k 70. narozeninám Jiřího Fialy, od s. 22-32, 11 s. 2014.
Nakladatel Verbum
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor Písemnictví, masmedia, audiovize
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/00216224:14210/14:00085048
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISBN 978-80-87800-05-8
Klíčová slova česky „Nová chronologie“; literatura; literární věda a historie; pozitivismus; „nová historicita“; teorie literárních dějin; historie jako hodnota; historie v literatuře; „nehistorický román“
Klíčová slova anglicky „New chronology“; literature; literary criticism and history; positivism; „new historicity“; theory of literary history; history as value; history in literature; „non-historical novel“
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: PaedDr. Lenka Odehnalová, Ph.D., učo 440234. Změněno: 25. 3. 2016 11:11.
Anotace
Autor přítomného pojednání popisuje na počátku pokusy o tzv. novou chronologii, zabývá se vztahem historie, literární vědy a literatury od pozitivismu až k „nové historicitě“, který je reakcí na synchronii ve vědě první poloviny 20. století. „Nová historicita“ se projevuje ve vytváření nové historie literatury, v teorii literárních dějin a v pojímání historie jako hodnoty v literárněvědném bádání. V samotné literatuře se návrat k historii projevuje v postoji k historii jako hodnotě a v utváření hodnotových hierarchií a také v „nehistorickém románu“ jako projevu překonávání a anihilace času, a tedy i konec dělení jeho běhu na minulost, přítomnost a budoucnost. V článku se pracuje mimo jiné s díly R. Wellka, D. Kaljužného, A. Žabinského, G. Tihanova, M. Urbana, J. Vodolazkina a L. Iceleva.
Anotace anglicky
In the beginning, the author of the present treatise depicts the attempts at the so-called new chronology, then deals with the relation of history, literary criticism and literature from positivism to "new historicity" which represents the reaction on the synchroneity in the science of the second half of the 20th century. "New historicity" is being manifested in the formation of new history of literature, in the theory of literary history and in the conception of history as value in literary research. In literature itself the return to history manifests in the attitude towards history as value and in the formation of axiological hierarchies and also in "non-historical novel" as a manifestation of the overcoming and annihilation of time, and thus the end of the division of its course into the past, the present, and the future. The works of R. Wellek, D. Kaliuzhny, A. Zhabinsky, G. Tikhanov, M. Urban, J. Vodolazkin and L. Itzelev are being dealt with.
VytisknoutZobrazeno: 9. 5. 2024 16:34