SKRBEK, Matěj a Svatopluk SYNEK. Binokulární korekce u osob s centrálním postižením sítnice. In MIKULÁŠ 2015 S OPTOMETRIÍ A ORTOPTIKOU. 2015. ISBN 978-80-7013-579-2.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Binokulární korekce u osob s centrálním postižením sítnice
Název česky Binokulární korekce u osob s centrálním postižením sítnice
Název anglicky Binocular correction in subjects with central retinal impairment
Autoři SKRBEK, Matěj (203 Česká republika, garant, domácí) a Svatopluk SYNEK (203 Česká republika, domácí).
Vydání MIKULÁŠ 2015 S OPTOMETRIÍ A ORTOPTIKOU, 2015.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Vyžádané přednášky
Obor 30200 3.2 Clinical medicine
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/15:00085217
Organizační jednotka Lékařská fakulta
ISBN 978-80-7013-579-2
Klíčová slova česky binokulární vidění; binokulární sumace; binokulární refrakce; centrální postižení sítnice; prizmatická korekce; zraková ostrost
Klíčová slova anglicky Binocular vision; binocular summation; binocular refraction; macular diseases; prismatic correction; visual acuity
Štítky EL OK
Změnil Změnila: Ing. Mgr. Věra Pospíšilíková, učo 9005. Změněno: 6. 1. 2016 13:45.
Anotace
Příspěvek představuje výsledky stejnojmenného výzkumu, realizovaného v letech 2013 a 2014. Jeho cílem bylo ověřit přínos binokulární prizmatické korekce u jedinců s postižením centrálních oblastí sítnice. Dvouvýběrová prospektivní studie s cross-over designem a jednoduchým zaslepením se zabývala hodnocením binokulární zrakové ostrosti, binokulární sumace zrakové ostrosti a subjektivního hodnocení prizmatické a neprizmatické korekce do dálky i do blízka. Výsledky ukazují, že osoby se zdravým zrakem i s centrálním postižením sítnice dosahují s prizmatickou korekcí podobných hodnot sumace zrakové ostrosti, avšak s neprizmatickou korekcí vykazují výrazně lepší výsledky binokulární sumace zdraví jedinci než osoby s centrálním postižením sítnice. Naopak se nepotvrdilo, že by osoby s centrálním postižením sítnice subjektivně hodnotily lépe prizmatickou korekci a rovněž že by korekce, se kterou je dosaženo lepší zrakové ostrosti a její sumace, byla subjektivně lépe hodnocena a preferována.
Anotace anglicky
This article refers results of a study, which was realized between years 2013 and 2014 and aimed on efficiency of the binocular prismatic correction in patients with central retinal impairment. The binocular visual acuity, binocular summation of visual acuity and subjective ratings of prismatic and non-prismatic correction were observed. It was found out that visual performance (summation) with non-prismatic correction is markedly higher in the group of subjects with healthy eyes, but the performance with prismatic correction is about the same in both groups. Further, there is no significant correlation between subjective rating and achieved binocular visual acuity and summation.
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 16:25