KUBOVČÁKOVÁ, Zuzana. Šugendó: staroveké pútne praktiky v modernom Japonsku. In Nipponfest 2015. 2015.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Šugendó: staroveké pútne praktiky v modernom Japonsku
Název česky Šugendó: starověké poutní praktiky v moderním Japonsku
Název anglicky Shugendo: ancient pilgrimage practices in modern Japan
Autoři KUBOVČÁKOVÁ, Zuzana.
Vydání Nipponfest 2015, 2015.
Další údaje
Originální jazyk slovenština
Typ výsledku Vyžádané přednášky
Obor 60300 6.3 Philosophy, Ethics and Religion
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky šugendó; lidové náboženství; buddhistické poutě; ženy v Japonsku
Klíčová slova anglicky Shugendo; folk religion; Buddhist pilgrimage; women in Japan
Změnil Změnila: Mgr. Zuzana Kubovčáková, M.A., Ph.D., učo 237920. Změněno: 31. 3. 2017 12:32.
Anotace
Cieľom prednášky je predstaviť náboženské hnutie šugendó, ktoré je charakteristické unikátnym spojením prvkov buddhizmu a šintó tak, ako v priebehu histórie koexistovali v Japonsku. Prednáška načrtne základné myšlienky oboch tradičných japonských náboženstiev ako aj formy ich spoločných prejavov na príklade náboženských pútí. V závere ponúkne krátke video ilustrujúce šudendó a jeho praktiky v dnešnej dobe, ktoré tiež ponúkne zaujímavý archaický pohľad na odlišné postavenie žien a mužov v tradičnej spoločnosti.
Anotace česky
Cílem přednášky bude představit náboženské hnutí šugendó, jež je charakteristické unikátním spojením prvků buddhismu a šintó tak, jak v průběhu dějin koexistovali v Japonsku. Přednáška načrtne základní myšlenky obou tradičních japonských náboženství, jako i formy jejich společných projevů na příkladu náboženských poutí. V závěru ukáže krátké video ilustrující šugendó a jeho praktiky v dnešní době, jež také nastíní zajímavý archaický pohled na odlišné postavení žen a mužů v tradiční japonské společnosti.
Anotace anglicky
The aim of the lecture is to introduce the religious branch of Shugendo which is characterized by a unique combination of Buddhist and Shinto elements documenting thus the manner in which they have coexisted in Japan throughout history. The presentation will illustrate fundamental ideas of both traditional Japanese religious traditions as well as their common elements based upon the example of religious pilgrimage. To summarize, a short video will be offered to demonstrate its contemporary practices.
VytisknoutZobrazeno: 13. 10. 2024 21:17