POLOUČEK, Oto. Některé etické problémy spojené s různými rovinami vnímání „insiderství“ a „outsiderství“ na příkladu terénního výzkumu mezi brněnskými trampy. In Konferencia Občianske aktivity a angažovaný výskum. 2015.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Některé etické problémy spojené s různými rovinami vnímání „insiderství“ a „outsiderství“ na příkladu terénního výzkumu mezi brněnskými trampy
Název anglicky Some ethical issues associated with different levels of perception of "insiderness" and "outsiderness" by example of field research of tramps from Brno.
Autoři POLOUČEK, Oto.
Vydání Konferencia Občianske aktivity a angažovaný výskum, 2015.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 50404 Antropology, ethnology
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW Webová prezentace konference
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky tramping; etika ve výzkumu; orální historie; pozice badatele
Klíčová slova anglicky tramping; research ethics; oral history; position of researcher
Změnil Změnila: Mgr. et Mgr. Eva Chovancová, učo 112294. Změněno: 21. 2. 2018 09:41.
Anotace
Na základě zkušeností z vlastního terénního výzkumu provedeného v letech 2013 a 2014 metodou orální historie v prostředí brněnské trampské subkultury se pokusím zamyslet nad některými etickými problémy spojenými s otázkou vztahu badatele a zkoumané komunity, které jsem musel řešit během terénního výzkumu v relativně uzavřené komunitě, vyznačující se díky negativním zkušenostem s předlistopadovou mocí či ekology nedůvěrou vůči nezainteresovaným lidem.
Anotace anglicky
On basis of experiences from field research realized between years 2013 and 2014 by oral history method in environment of Brno tramping subculture I will try to explain some ethical issues connected with relation of researcher and researched community during field research in relatively closed community characterized by negative experiences with totalitarian regime before November 1989 or contemporary ecology activists which leaded to distrust of strangers.
VytisknoutZobrazeno: 9. 5. 2024 02:36