DUBOVÝ, Petr. Úloha cytokinů a chemokinů v indukci periferní neuropatické bolesti a jejich možné ovlivnění. In Rokyta R., Hoschl C. Bolest a regenerace v medicíně. Praha: Axonite CZ, 2015, s. 30-36. ISBN 978-80-88046-03-5.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Úloha cytokinů a chemokinů v indukci periferní neuropatické bolesti a jejich možné ovlivnění
Název česky Úloha cytokinů a chemokinů v indukci periferní neuropatické bolesti a jejich možné ovlivnění
Název anglicky A role of cytokines and chemokines in neuropathic pain induction and its possible modification
Autoři DUBOVÝ, Petr (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Praha, Bolest a regenerace v medicíně, od s. 30-36, 7 s. 2015.
Nakladatel Axonite CZ
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 30000 3. Medical and Health Sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/00216224:14740/15:00085585
Organizační jednotka Středoevropský technologický institut
ISBN 978-80-88046-03-5
Klíčová slova česky poškození nervu; Wallerova degenerace; sterilní zánět
Klíčová slova anglicky nerve injury; Wallerian degeneration; sterile inflammation
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Eva Špillingová, učo 110713. Změněno: 29. 4. 2016 14:46.
Anotace
Periferní NB vzniká nejčastěji po traumatickém nebo iatrogenním poškození periferního nervu v důsledku postižení nervu při jiných onemocnění jako je HIV a diabetická neuropatie, postherpetická neuralgie nebo neuropatie indukovaná cytostatiky. Dysbalance v somatosenzorickém systému nemusí být způsobena pouze přímým poškozením aferentních axonů, ale jak ukazují výsledky experimentálních modelů, může být vyvolána také buněčnými a molekulárními změnami, které vznikají v periferním nervu po selektivním poškození pouze motorické inervace. Například po poškození ventrálních kořenů spinálních nervů, které obsahují převáženě motorická nervová vlákna, dochází ke vzniku patofyziologických mechanizmů spojených s indukcí periferní NB. Neuropatická bolest je rezistentní na klasická analgetika, ale také doporučená léčba adjuvantními analgetiky (antidepresivy a antiepileptiky) má řadu nežádoucích vedlejších účinků. Lepší poznání patofyziologie NB je proto výzvou pro preklinický výzkum, který může pomoci k hledání nových léčebných postupů.
Anotace anglicky
Peripheral neuropathic pain is induced by traumatic, iatrogenic injury of the peripheral nerves or due to their affection by various diseases including HIV and diabetic neuropathy, post herpetic neuralgia or chemotherapy induced neuropathy. Dysbalance of somatosensory system is not caused only by direct injury of afferent axons but also, as displayed by results of experimental models, is induced by cellular and molecular changes after selective damage of motor innervation. For example, injury of the ventral roots of spinal nerves containing dominant motor axons arises pathophysiological mechanisms associated with induction of peripheral neuropathic pain. Neuropathic pain is resistant to classic analgetics, but also treatment by adjuvant analgetics (antidepressant and antiepileptic drugs) has many objectionable effects. A better knowledge of neuropathic pain pathophysiological mechanisms of neuropathic pain is challenge for preclinical research to try find new treatments.
Návaznosti
ED1.1.00/02.0068, projekt VaVNázev: CEITEC - central european institute of technology
VytisknoutZobrazeno: 14. 5. 2024 19:33