SMITH, Joe, Tomáš KOSTELECKÝ a Petr JEHLIČKA. Quietly does it: Questioning assumptions about class, sustainability and consumption. Geoforum. 2015, roč. 67, č. 10, s. 223-232. ISSN 0016-7185. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.1016/j.geoforum.2015.03.017.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Quietly does it: Questioning assumptions about class, sustainability and consumption
Autoři SMITH, Joe (826 Velká Británie a Severní Irsko), Tomáš KOSTELECKÝ (203 Česká republika) a Petr JEHLIČKA (203 Česká republika, domácí).
Vydání Geoforum, 2015, 0016-7185.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor Zemský magnetismus, geodesie, geografie
Stát vydavatele Velká Británie a Severní Irsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Impakt faktor Impact factor: 2.397
Kód RIV RIV/00216224:14230/15:00081459
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
Doi http://dx.doi.org/10.1016/j.geoforum.2015.03.017
UT WoS 000367023200023
Klíčová slova anglicky Sustainability; Ethical consumption; Class; Development; Food; Post-socialism
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Ing. Alena Raisová, učo 36962. Změněno: 22. 5. 2017 15:30.
Anotace
This paper questions assumptions about the relationship between class formation, sustainability and patterns of consumption. The empirical elements of the research are based upon qualitative and quantitative time-series research into food self-provisioning and ‘quiet sustainability’ in post socialist Central and Eastern Europe (Poland and the Czech Republic). It considers sustainable practices that are often considered to be taking place ‘in the wrong place and the wrong time’, i.e. they appear anomalous in terms of western expectations of patterns of development. We offer evidence of comparatively very high levels of food self-provisioning and sharing of the resulting produce amongst middle class Poles and Czechs. This evidence questions widely held assumptions about class, development and consumption. This evidence may be of significance for consideration of a much wider set of household practices/behaviours that are associated with the middle classes. Our explorations of the reasons for food self-provisioning throw new light on discussions of ethical consumption: ethics is lightly worn, even unacknowledged, amongst practitioners, but the commitments are widespread and robust. Our empirical findings, and the theoretical arguments we seek to test on the basis of them, are of particular significance in the context of rapid processes of rural and urban change in emerging economies.
Návaznosti
GA14-33094S, projekt VaVNázev: Formy a hodnoty alternativních ekonomických praktik v České republice (Akronym: ALTEKO)
Investor: Grantová agentura ČR, Formy a hodnoty alternativních ekonomických praktik v České republice
VytisknoutZobrazeno: 30. 7. 2024 20:28