RICHTER, Michal a Michal KUMSTÁT. Příjem bílkovin po odporovém tréninku a svalová hypertrofie. Studia Sportiva. Masarykova univerzita, 2015, roč. 9, č. 2, s. 100-106. ISSN 1802-7679.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Příjem bílkovin po odporovém tréninku a svalová hypertrofie
Název anglicky Protein Intake in Post-Resistance Exercise Period and Muscle Hypertrophy
Autoři RICHTER, Michal (203 Česká republika, domácí) a Michal KUMSTÁT (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Studia Sportiva, Masarykova univerzita, 2015, 1802-7679.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor Sport a aktivity volného času
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14510/15:00085896
Organizační jednotka Fakulta sportovních studií
Klíčová slova anglicky muscle proteosynthesis; whey protein; amino acids; leucin
Štítky rivok
Změnil Změnil: doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D., učo 99639. Změněno: 13. 1. 2016 13:59.
Anotace
Příjem bílkovin a odporový trénink jsou faktory ovlivňující míru svalové proteosyntézy. Jedním z adaptačních projevů je svalová hypertrofie, jako důsledek pozitivní bílkovinné bilance mezi mírou svalové proteosyntézy a svalové proteolýzy. Příjem bílkovin s obsahem esenciálních aminokyselin v období po zatížení je nutným předpokladem účinné adaptace. Postprandiální vzestup aminoacidémie je stěžejním faktorem efektivity proteosyntetických dějů. Mezi nejpoužívanější druhy bílkovin uplatňované ve sportovní výživě patří mléčné bílkoviny, vaječná a sójová bílkovina. Existují mezi nimi značné rozdíly v digesci a kinetice resorbovaných esenciálních aminokyselin. Syrovátková bílkovina je pro svůj obsah esenciálních aminokyselin a zastoupení leucinu nadřazená ostatním bílkovinným zdrojům a je považována za významný anabolický stimulus. Jednorázové množství ~20-25 g syrovátkové bílkoviny zkonzumované po skončení zatížení optimalizuje podmínky pro svalovou hypertrofii. Vhodné načasování příjmu bílkovin do těsné blízkosti zatížení pozitivně ovlivňuje snahu sportovce dosáhnout svalové hypertrofie.
Anotace anglicky
Protein intake and resistance training are factors affecting the rate of muscle protein synthesis. Muscle hypertrophy manifests as a result of a positive protein balance between the rate of muscle protein synthesis and muscle protein breakdown. An intake of protein containing essential amino acids in the period after the resistance exercise is a key prerequisite of an effective adaptation. Postprandial hyperaminoacidemia is a key factor in the effectiveness of proteosynthetic processes. The most common types of protein used in sports nutrition include milk protein, egg and soy protein. There are significant differences among them in the context of digestion and essential amino acids resorptio kinetics. Whey protein represents due to the high content of essential amino acids and leucine a superior source and is considered an important anabolic stimuli. An amount of ~ 20-25 g of whey protein consumed after restistance exercise optimizes conditions for muscle hypertrophy. Appropriate timing of protein intake in close proximity to the load positively affects an athletes attempt to achieve muscle hypertrophy.
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 10:46