2015
A point mutation led to overturn in sugar-binding specificity of lectin RS-IIL from PA-IIL lectin superfamily
MRÁZKOVÁ, Jana, Lenka MALINOVSKÁ a Michaela WIMMEROVÁZákladní údaje
Originální název
A point mutation led to overturn in sugar-binding specificity of lectin RS-IIL from PA-IIL lectin superfamily
Název česky
Bodová mutace vedla k převrácení cukerné specifity lektinu RS-IIL z lektinové nadrodiny PA-IIL
Autoři
MRÁZKOVÁ, Jana (203 Česká republika, domácí), Lenka MALINOVSKÁ (203 Česká republika, domácí) a Michaela WIMMEROVÁ (203 Česká republika, garant, domácí)
Vydání
XVII. Setkání biochemiků a molekulárních biologů, 2015
Další údaje
Jazyk
angličtina
Typ výsledku
Konferenční abstrakt
Obor
10600 1.6 Biological sciences
Stát vydavatele
Česká republika
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV
RIV/00216224:14310/15:00081460
Organizační jednotka
Přírodovědecká fakulta
ISBN
978-80-210-8015-7
Klíčová slova česky
lektiny; RS-IIL; Ralstonia solanacearum; PA-IIL lektinová nadrodina; změna cukerné specifity; místně-cílená mutageneze; jedna bodová mutace
Klíčová slova anglicky
lectins; RS-IIL; Ralstonia solanacearum; PA-IIL lectin superfamily; sugar-binding specificity change; site-directed mutagenesis; one point mutation
Štítky
Změněno: 28. 4. 2016 15:29, Ing. Andrea Mikešková
V originále
The so-called “PA-IIL lectin superfamily” includes several lectins from human opportunistic pathogens: PA-IIL (from Pseudomonas aeruginosa), CV-IIL (from Chromobacterium violaceum), BC2L-A and C-terminal domain from BC2L-C (from Burkholderia cenocepacia). Also, it includes one lectin from important plant pathogen: RS-IIL (from Ralstonia solanacearum). All these lectins are homologues with significant sequential and structural similarities but they differ in sugar-binding specificity. This fact is caused by differences in three amino acids which are arranged in the so-called “specificity binding loop” (amino acids at positions 22-23-24). The previous study, which was focused on investigation of fine specificity of PA-IIL, confirmed that amino acid at position 22 is mainly responsible for sugar binding specificity. Specific amino acid substitution in this position led to change of sugar preference of PA-IIL to the RS-IIL one. In this work, we prepared a mutant of the RS-IIL lectin with substitution of amino acid at position 22 to the one present in PA-IIL “specificity loop” to test possibility of changing of sugar preference to the PA IIL one.
Česky
Tzv. PA-IIL lektinová nadrodina zahrnuje několik lektinů z lidských oportunních patogenů: PA-IIL (z Pseudomonas aeruginosa), CV-IIL (z Chromobacterium violaceum), BC2L-A a C-terminální doménu lektinu BC2L-C (z Burkholderia cenocepacia). Také zahrnuje jeden lektin z důležitého rostlinného patogenu: RS-IIL (z Ralstonia solanacearum). Všechny tyto letiny jsou homology s významnými sekvenčními a strukturními podobnostmi, ale liší se ve své cukerné specifitě. Tento fakt je způsoben v rozdílech tří aminokyselin, které jsou uspořádány v tzv. „smyčce specificity“. Předchozí studie, která byla zaměřena na stanovení přesné specificity lektinu PA-IIL, potvrdila, že amino kyselina v pozici 22 je nejvíce zodpovědná za cukernou specificitu. Specifická substituce aminokyseliny v této pozici vedla ke změně cukerné preference lektinu PA-IIL na takovou, kterou má lektin RS-IIL. V této práci jsme připravili mutanta lektinu RS-IIL se substitucí aminokyseliny za takovou, která je přítomna v „smyčce specificity“ lektinu PA-IIL, abychom otestovali, jestli dojde ke změně cukerné preference lektinu RS-IIL na takovou, kterou má lektin PA-IIL.
Návaznosti
ED1.1.00/02.0068, projekt VaV |
| ||
GA13-25401S, projekt VaV |
|