MUSILOVÁ, Martina. Avantgardní sňatek umění a politiky. Divadelní revue. Praha: Institut umění - Divadelní ústav, 2015, roč. 26, č. 3, s. 27-49. ISSN 0862-5409.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Avantgardní sňatek umění a politiky
Název anglicky Avant-guard Marriage of Art and Politics
Autoři MUSILOVÁ, Martina (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Divadelní revue, Praha, Institut umění - Divadelní ústav, 2015, 0862-5409.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor Umění, architektura, kulturní dědictví
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14210/15:00081464
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky divadlo; strukturalismus; politika
Klíčová slova anglicky theatre; structuralism; politics
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: doc. MgA. David Drozd, Ph.D., učo 16452. Změněno: 19. 3. 2016 22:39.
Anotace
Studie je věnována vlivu ideologie a politiky na teoretické texty J. Honzla od dvacátých do padesátých let 20. století. Vychází z analýzy textů Mimický znak a mimický příznak, Herecká inspirace a Definice mimiky a věnuje se rovněž recepci ruského a sovětského divadla v meziválečném Československu, vztahu české levicové avantgardy ke konstruktivistické avantgardě sovětské, osobním kontaktům jednotlivých tvůrců a vztahu k početné ruské emigraci na území Československa. Tyto okolnosti ovlivňovaly nejen Honzlovy politické postoje, ale i umělecké. V jeho textech se tento vliv odráží v proměně pojetí konceptů konvence a spontaneity nebo ve vztahu ke K. S. Stanislavskému.
Anotace anglicky
The study explores the influence of ideology and politics on theoretical texts of Jindřich Honzl, written between 1920s and 1950s. The author analyzes the texts "Mimic Sign and Mimic Symptoms", "Actor's Inspiration", and "The Definition of the Mimics", discusses the reception of Russian and Soviet theater in the interwar Czechoslovakia, the relationship of Czech leftist avant-garde with the Soviet constructivist avant-garde, personal contacts of individual artists and relationships with the numerous Russian emigrants to Czechoslovakia. These circumstances influenced not only Honzl's political attitudes, but also his artistic practice. The impact of these factors is reflected in his texts, namely in the re-evaluation of the concept of convention and spontaneity or of his relation to K. S. Stanislavski.
Návaznosti
GAP409/11/1082, projekt VaVNázev: Český divadelní strukturalismus: souvislosti a potenciál
Investor: Grantová agentura ČR, Český divadelní strukturalismus: souvislosti a potenciál
VytisknoutZobrazeno: 26. 8. 2024 00:35