RADOVÁ, Irena. Pilíře antické literatury. In Latinský jazyk a antická civilizácia formou e-learningu ako podpora dištančného štúdia pre hispanistov. Ústav romanistiky Filozofické fakulty Prešovské univerzity. 2015.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Pilíře antické literatury
Název anglicky Pillars of the Classical Literature
Autoři RADOVÁ, Irena (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Latinský jazyk a antická civilizácia formou e-learningu ako podpora dištančného štúdia pre hispanistov. Ústav romanistiky Filozofické fakulty Prešovské univerzity, 2015.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Vyžádané přednášky
Obor 60206 Specific literatures
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14210/15:00086145
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky Homer; recepce Homéra v románských literaturách
Klíčová slova anglicky Homer; reception of Homer in the Romance literatures
Štítky rivok
Změnil Změnila: doc. Mgr. Irena Radová, Ph.D., učo 9402. Změněno: 12. 2. 2018 09:37.
Anotace
Předmětem přednášky byla recepce Homéra v románských literaturách. Homér je počátkem a zároveň vrcholem řecké epiky a motivy, které ve svém dílem nabídl, se staly nevyčerpatelnou pokladnicí pro všechny následující literatury. V přednášce byly představeny stěžejní témata spojená s homérovským bádáním, stejně jako moderní literární přístupy k Íliadě a Odysseie.
Anotace anglicky
The lecture dealt with the reception of Homer in the Romance literatures. Homer as both origin and peak of the classical epic poetry offered a wide range of motifs in his poems that became an inexhaustible source for all the following literatures. The lecture presented crucial questions in Homeric research and modern literary approaches to their solutions.
Návaznosti
MUNI/A/1284/2014, interní kód MUNázev: Interdisciplinární výzkum antických jazyků, jejich literatur a příslušných kultur (Akronym: Antické jazyky, literatury a spol.)
Investor: Masarykova univerzita, Interdisciplinární výzkum antických jazyků, jejich literatur a příslušných kultur, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 18:30