PALÁNOVÁ, Blanka, Jana STÁVKOVÁ, Danuše LEFNEROVÁ and Halina MATĚJOVÁ. Mikrobiologická rizika z potravin během těhotenství (Microbiological risks from food during pregnancy). Výživa a potraviny. Praha: Výživaservis, 2016, vol. 71, No 1, p. 15-18. ISSN 1211-846X.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Mikrobiologická rizika z potravin během těhotenství
Name (in English) Microbiological risks from food during pregnancy
Authors PALÁNOVÁ, Blanka (203 Czech Republic, belonging to the institution), Jana STÁVKOVÁ (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution), Danuše LEFNEROVÁ (203 Czech Republic, belonging to the institution) and Halina MATĚJOVÁ (203 Czech Republic, belonging to the institution).
Edition Výživa a potraviny, Praha, Výživaservis, 2016, 1211-846X.
Other information
Original language Czech
Type of outcome Article in a journal
Field of Study 30000 3. Medical and Health Sciences
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
RIV identification code RIV/00216224:14110/16:00089305
Organization unit Faculty of Medicine
Keywords in English pregnancy; foodborne diseases
Tags EL OK
Tags Reviewed
Changed by Changed by: Ing. Mgr. Věra Pospíšilíková, učo 9005. Changed: 15/11/2016 07:41.
Abstract
Během těhotenství je žena mnohem náchylnější k rozvoji alimentárních nákaz. Konzumace rizikových potravin a nedodržování hygienických zásad při zpracování a skladování potravin představuje nejen pro ženu, ale také pro plod, riziko ohrožení zdraví. Článek podává přehled o patogenních mikroorganismech v potravinách a prevenci před nákazami. Ve sledovaném souboru těhotných žen bylo cílem zjistit, zda jsou poučeny o možném mikrobiologickém riziku v souvislosti s konzumací potravin a zda rizikové potraviny konzumují. Většina žen zásady správné manipulace s rizikovými potravinami dodržuje a konzumaci rizikových potravin se vyhýbá. Informovanost žen o rizicích plynoucích z výživy z úst zdravotníků je nízká.
Abstract (in English)
During pregnancy, expectant mother is more predisposed to foodborne diseases. The consumption of risk food and poor hygiene during food processing and storage can be a risk factor for endanger the health of mother and also unborn child. The article focuses on pathogenic microorganisms and diseases prevention. Aim of the practical part was to determine the women's awareness of potential microbiological risks associated with food consumption and frequency of risk food consumption. Most women observes the principles of correct manipulation with risk food and avoids the consumption of risk food. Women's awareness of the nutritional risks from health care professionals is low.
PrintDisplayed: 18/7/2024 16:21