J 2016

Mikrobiologická rizika z potravin během těhotenství

PALÁNOVÁ, Blanka, Jana STÁVKOVÁ, Danuše LEFNEROVÁ and Halina MATĚJOVÁ

Basic information

Original name

Mikrobiologická rizika z potravin během těhotenství

Name (in English)

Microbiological risks from food during pregnancy

Authors

PALÁNOVÁ, Blanka (203 Czech Republic, belonging to the institution), Jana STÁVKOVÁ (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution), Danuše LEFNEROVÁ (203 Czech Republic, belonging to the institution) and Halina MATĚJOVÁ (203 Czech Republic, belonging to the institution)

Edition

Výživa a potraviny, Praha, Výživaservis, 2016, 1211-846X

Other information

Language

Czech

Type of outcome

Článek v odborném periodiku

Field of Study

30000 3. Medical and Health Sciences

Country of publisher

Czech Republic

Confidentiality degree

není předmětem státního či obchodního tajemství

RIV identification code

RIV/00216224:14110/16:00089305

Organization unit

Faculty of Medicine

Keywords in English

pregnancy; foodborne diseases

Tags

Tags

Reviewed
Změněno: 15/11/2016 07:41, Ing. Mgr. Věra Pospíšilíková

Abstract

V originále

Během těhotenství je žena mnohem náchylnější k rozvoji alimentárních nákaz. Konzumace rizikových potravin a nedodržování hygienických zásad při zpracování a skladování potravin představuje nejen pro ženu, ale také pro plod, riziko ohrožení zdraví. Článek podává přehled o patogenních mikroorganismech v potravinách a prevenci před nákazami. Ve sledovaném souboru těhotných žen bylo cílem zjistit, zda jsou poučeny o možném mikrobiologickém riziku v souvislosti s konzumací potravin a zda rizikové potraviny konzumují. Většina žen zásady správné manipulace s rizikovými potravinami dodržuje a konzumaci rizikových potravin se vyhýbá. Informovanost žen o rizicích plynoucích z výživy z úst zdravotníků je nízká.

In English

During pregnancy, expectant mother is more predisposed to foodborne diseases. The consumption of risk food and poor hygiene during food processing and storage can be a risk factor for endanger the health of mother and also unborn child. The article focuses on pathogenic microorganisms and diseases prevention. Aim of the practical part was to determine the women's awareness of potential microbiological risks associated with food consumption and frequency of risk food consumption. Most women observes the principles of correct manipulation with risk food and avoids the consumption of risk food. Women's awareness of the nutritional risks from health care professionals is low.