Detailed Information on Publication Record
2016
Mikrobiologická rizika z potravin během těhotenství
PALÁNOVÁ, Blanka, Jana STÁVKOVÁ, Danuše LEFNEROVÁ and Halina MATĚJOVÁBasic information
Original name
Mikrobiologická rizika z potravin během těhotenství
Name (in English)
Microbiological risks from food during pregnancy
Authors
PALÁNOVÁ, Blanka (203 Czech Republic, belonging to the institution), Jana STÁVKOVÁ (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution), Danuše LEFNEROVÁ (203 Czech Republic, belonging to the institution) and Halina MATĚJOVÁ (203 Czech Republic, belonging to the institution)
Edition
Výživa a potraviny, Praha, Výživaservis, 2016, 1211-846X
Other information
Language
Czech
Type of outcome
Článek v odborném periodiku
Field of Study
30000 3. Medical and Health Sciences
Country of publisher
Czech Republic
Confidentiality degree
není předmětem státního či obchodního tajemství
RIV identification code
RIV/00216224:14110/16:00089305
Organization unit
Faculty of Medicine
Keywords in English
pregnancy; foodborne diseases
Tags
Tags
Reviewed
Změněno: 15/11/2016 07:41, Ing. Mgr. Věra Pospíšilíková
V originále
Během těhotenství je žena mnohem náchylnější k rozvoji alimentárních nákaz. Konzumace rizikových potravin a nedodržování hygienických zásad při zpracování a skladování potravin představuje nejen pro ženu, ale také pro plod, riziko ohrožení zdraví. Článek podává přehled o patogenních mikroorganismech v potravinách a prevenci před nákazami. Ve sledovaném souboru těhotných žen bylo cílem zjistit, zda jsou poučeny o možném mikrobiologickém riziku v souvislosti s konzumací potravin a zda rizikové potraviny konzumují. Většina žen zásady správné manipulace s rizikovými potravinami dodržuje a konzumaci rizikových potravin se vyhýbá. Informovanost žen o rizicích plynoucích z výživy z úst zdravotníků je nízká.
In English
During pregnancy, expectant mother is more predisposed to foodborne diseases. The consumption of risk food and poor hygiene during food processing and storage can be a risk factor for endanger the health of mother and also unborn child. The article focuses on pathogenic microorganisms and diseases prevention. Aim of the practical part was to determine the women's awareness of potential microbiological risks associated with food consumption and frequency of risk food consumption. Most women observes the principles of correct manipulation with risk food and avoids the consumption of risk food. Women's awareness of the nutritional risks from health care professionals is low.