SHMIDT, Victoria. Uspeh Svetlany Aleksievich: po tu storonu sublimacii sovetskogo. Toronto Slavic Quarterly. Kanada: University of Toronto, 2015, roč. 54, č. 4, s. 108-116, 7 s. ISSN 1708-4156.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Uspeh Svetlany Aleksievich: po tu storonu sublimacii sovetskogo
Název česky Úspěch Svetlany Alexievich: sublimace sovětského
Název anglicky The success of Svetlana Alexievich: On the other side of sublimation of Soviet
Autoři SHMIDT, Victoria.
Vydání Toronto Slavic Quarterly, Kanada, University of Toronto, 2015, 1708-4156.
Další údaje
Originální jazyk ruština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor Umění, architektura, kulturní dědictví
Stát vydavatele Kanada
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
Klíčová slova česky trauma; kolektivní paměť; post-sovětských
Klíčová slova anglicky trauma; collective memory; post-Soviet
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Victoria Shmidt, Ph.D., učo 320753. Změněno: 9. 3. 2016 22:49.
Anotace
Fenomen Aleksievich i diskussij vokrug ee uspeha raspolagajut osmyslit' kak (post)sovetskoe vstraivaetsja v global'nye i dazhe transistoricheskie trendy. C odnoj storony, obdumat', v kakie mezhdunarodnye trendy vpisyvaetsja modal'nost' i stilistika Aleksievich – chtoby primenit' k dekonstrukcii ee tekstov te kriticheskie pohody, kotorye vyrabotany v otnoshenii shodnyh zapadnyh patternov. S drugoj storony, rassmotret' specifiku - kotoraja obnaruzhivaetsja ne stol'ko v tekstah Aleksievich, skol'ko v reakcii na jeti teksty, kak sredi teh, kto bezogovorochno affiliruetsja s nej, tak i teh, kto ozabotilsja ejo razoblacheniem.
Anotace česky
Úspěch Svetlany Alexievich, běloruské spisovatelky, která obdržela Nobelovou cenu za mír v roce 2015, а diskuse kolem toho vedou k rozboru toho, jak se (post)sovětské zapojuje do globálních a transhistorických trendů. Tento článek analyzuje modalitu a styl Alexievich v kontextů kritického přístupu k západní literatuře stejného záměru. Zároveň, specifické vlastnosti textů Alexievich a odezva na její texty projevují zápory v reflexi kolektivní paměti a narativů mezi těmi, kdo patří post-Sovětskému.
Anotace anglicky
the success of Svetlana Alexievich and the debates around her recent won of Nobel prize incline to recognise the vehicles of embedding the Soviet into global and transhistorical trends of mass culture. On the one hand, the article indicates how do the modalities and style by Alexievich reverberate with international trends. The narrative approach by Alexievich is deconstructed by that critical tools which were developed for understanding the compatible texts and trends in Western storage of mass culture. On the other hand, the particular differences of Alexievich’s texts and the follow-up on them disclose the limits of producing the collective memory and relevant narratives amongst those who are post-Soviet.
VytisknoutZobrazeno: 22. 8. 2024 10:42