ŠEVEČKOVÁ, Monika. Roĺ lingvističeskoj igry v formirovaniji rečevych kompetencij studenta pri izučeniji russkogo jazyka kak inostrannogo. CASALC Review. Praha: Česká a slovenská asociace učitelů jazykových center na vysokých školách, 2015, roč. 5-2015/16, č. 1, s. 63-73. ISSN 1804-9435.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Roĺ lingvističeskoj igry v formirovaniji rečevych kompetencij studenta pri izučeniji russkogo jazyka kak inostrannogo
Název anglicky The importance of linguistic games during the formation of speech abilities within learning of Russian language as a foreign language
Autoři ŠEVEČKOVÁ, Monika (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání CASALC Review, Praha, Česká a slovenská asociace učitelů jazykových center na vysokých školách, 2015, 1804-9435.
Další údaje
Originální jazyk ruština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14640/15:00086428
Organizační jednotka Centrum jazykového vzdělávání
Klíčová slova česky hra; dítě; dospělý; pedagogika; učení
Klíčová slova anglicky game; child; adult; pedagogy; teaching
Změnil Změnila: PaedDr. Marta Holasová, Ph.D., učo 38218. Změněno: 8. 4. 2016 14:56.
Anotace
Příspěvek informuje o zásadní roli hry jako výukové složky v životě dítěte i dospělého s důrazem na pedagogickou stránku dané problematiky. Zařazení her do výuky cizích jazyků napomáhá studentům osvojovat si různé kategorie jazyka a přirozenou formou zpracovat velké množství nových informací. Na základě vlastní zkušenosti autorky příspěvku se smíšenými mnohonárodnostními skupinami studentů je akcentována také důležitost využití her při překonávání jazykové komunikační bariéry a vytvoření dobré pracovní atmosféry během výuky. V závěru článek přináší konkrétní příklady a hry využívané během výuky ruského jazyka pro akademické a odborné účely.
Anotace česky
Příspěvek informuje o zásadní roli hry jako výukové složky v životě dítěte i dospělého s důrazem na pedagogickou stránku dané problematiky. Dítě se na základě herní složky ve výchově učí porozumět okolnímu světu a najít si své místo v kolektivu. Vzhledem k faktu, že dětské hry patří do oblasti duchovní kultury, odvolává se autorka na některé významné etnolingvisty a přibližuje základní etnolingvistické principy nezbytné k pochopení důležitosti využití her i v dospělosti. Zařazení her do výuky cizích jazyků napomáhá studentům osvojovat si různé kategorie jazyka a přirozenou formou zpracovat velké množství nových informací. Autorka příspěvku je přesvědčena, že otázka studia ruského jazyka jako cizího je spojena také s lingvokulturologií, poukazuje tedy na hlavní momenty této vědní disciplíny ve spojitosti s pedagogickým pohledem. Na základě vlastní zkušenosti autorky příspěvku se smíšenými mnohonárodnostními skupinami studentů je akcentována také důležitost využití her při překonávání jazykové komunikační bariéry a vytvoření dobré pracovní atmosféry během výuky. V závěru článek přináší konkrétní příklady a hry využívané během výuky ruského jazyka pro akademické a odborné účely.
Anotace anglicky
The article informs about the key role of game as an educational section in child’s life, as well as in adulthood, placing emphasis on folklore genre, function and pedagogical side of the topic. Regarding the fact, that the child games belong to the circle of spiritual culture, the author explains the basic principles necessary to understand the importance of game application in adulthood. Inclusion of such games into teaching of foreign languages helps students to take on different levels of language and also helps to process a large amount of new information. The author of the study refers to the main aspects of this scientific field in connection with her own pedagogic view and is convinced, that the teaching or Russian language, as a foreign language is linked with linguoculturology. Based on her own experiences with mixed multicultural groups of students, there is also emphasized the importance of game application for overcoming the language and communication barrier and for creation of pleasant work atmosphere during the lessons. In the end the study brings the particular examples and games used during the teaching of Russian for academic and specialized purposes.
VytisknoutZobrazeno: 27. 4. 2024 00:28