BIČANOVÁ, Lenka a Aleš BIČAN. Nástin typologie fonologických změn na úrovni slova. Linguistica Brunensia. Brno: Masarykova univerzita, 2015, roč. 63, č. 2, s. 7-25. ISSN 1803-7410.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Nástin typologie fonologických změn na úrovni slova
Název anglicky A sketch of a typology of phonological changes at the word level
Autoři BIČANOVÁ, Lenka a Aleš BIČAN.
Vydání Linguistica Brunensia, Brno, Masarykova univerzita, 2015, 1803-7410.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 60200 6.2 Languages and Literature
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova anglicky Celtic; Sanskrit; Indo-Aryan; typology; sandhi; mutation
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: PhDr. Aleš Bičan, Ph.D., učo 64391. Změněno: 8. 2. 2016 09:59.
Anotace
Článek navrhuje typologii fonologických modifikací slov v juxtapozici. Změny, které slovo může podstoupit, jsou rozděleny podle povahy (na transformační asimilační, transformační supletivní, redukční, vznikové a fúzní), podle směru (na progresivní, regresivní a reciproční) a podle komplexity (na jednoduché a komplexní). Kombinací těchto kritérií získáme jednu z možných typologií a ta je následně aplikována na sandhi v sanskrtu a mutace v kontinentálních keltských jazycích. Typologie nabízí způsob, jak tyto rozdílné jazyky navzájem porovnat.
Anotace anglicky
The paper proposes a typology of phonological modifications of words in juxtaposition. The changes a word can undergo are sorted according to their nature (to transformational assimilative, transformational suppletive, reductive, additive, and fusional), according to their direction (to progressive, regressive, and reciprocal), and according to their complexity (to simple, and complex). A combination of these criteria provides one possible typology which is in turn illustrated on sandhi in Sanskrit and mutations in insular Celtic languages. The typology offers a way these diverse languages can be mutually compared.
VytisknoutZobrazeno: 28. 4. 2024 01:19