NEHYBA, Jan a Petr SVOJANOVSKÝ. Nové možnosti vedení hloubkového rozhovoru v kvalitativním výzkumu. In Konferencia QAK XV. Kvalitatívny prístup a metódy vo vedách o človeku: Pätnásť rokov kvality? Kritický pohľad na stav kvalitatívneho výskumu. 1.-2. února 2016. Univerzita Komenského v Bratislave. 2016.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Nové možnosti vedení hloubkového rozhovoru v kvalitativním výzkumu
Název česky Nové možnosti vedení hloubkového rozhovoru v kvalitativním výzkumu
Název anglicky New possibilities how to conduct in-depth interview in qualitative research
Autoři NEHYBA, Jan (203 Česká republika, garant, domácí) a Petr SVOJANOVSKÝ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Konferencia QAK XV. Kvalitatívny prístup a metódy vo vedách o človeku: Pätnásť rokov kvality? Kritický pohľad na stav kvalitatívneho výskumu. 1.-2. února 2016. Univerzita Komenského v Bratislave. 2016.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14410/16:00087806
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
Klíčová slova česky vedení hloubkového rozhovoru; perspektiva první a druhé osoby; evaluace
Klíčová slova anglicky conducting in-depth interview; first and second person perspective; evaluation
Změnil Změnil: Mgr. Bc. Jan Nehyba, Ph.D., učo 106930. Změněno: 24. 3. 2017 16:44.
Anotace
Cílem příspěvku je představit specifický způsob vedení hloubkového rozhovoru, který se pohybuje na hranici mezi pozicí první a druhé osoby (Varela & Shear, 1999). Poukazujeme přitom na posun od obecného zkoumání zkušenosti k mikrostruktuře zkušenosti. Tato metoda vychází především z konceptu symbolického modelování (Lawley & Tompkins, 2000), který obohacujeme o vybrané techniky vycházející z různých teoretických konceptů, např. aktivní budování a udržování emocionálního vztahu s participantem či stabilizace pozornosti participanta (Petitmengin, 2002). Potenciál metody jsme ověřovali během cca 40 rozhovorů při výzkumu tacitních znalostí u studentů učitelství. Na základě těchto zkušeností upozorníme na benefity, ale také praktické obtíže spojené s využíváním představované metody.
Anotace anglicky
This paper aims to present a specific way of conducting in-depth interview, which operates on the border between the position of the first and the second person (Varela & Shear, 1999). We highlight the shift from the general exploration of experience to the microstructure of experience. This method is mainly based on the concept of symbolic modeling (Lawley & Tompkins, 2000), which is enriched by chosen techniques based on various theoretical concepts, eg. an active building and maintaining of emotional relationship with participants or stabilization ofparticipants‘ attention (Petitmengin, 2002). Potential of this method was verified during the 40 interviews conducted as part of the research, focusing on tacit knowledge among student teachers. Based on these experiences we draw attention to the benefits as well as the practical difficulties associated with the use of the presented method.
Návaznosti
GA13-20049S, projekt VaVNázev: Osvojování tacitních znalostí studenty učitelství v průběhu jejich pedagogické praxe
Investor: Grantová agentura ČR, Osvojování tacitních znalostí studenty učitelství v průběhu jejich pedagogické praxe
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 19:18