BAJER, Pavel. Moc ve vztahu sociálního pracovníka a klienta uplatněná z pohledu PCA. Czech & Slovak Social Work / Sociální Práce / Sociálna Práca. 2016, roč. 15, 4/2015, s. 89-106. ISSN 1213-6204.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Moc ve vztahu sociálního pracovníka a klienta uplatněná z pohledu PCA
Název česky Moc ve vztahu sociálního pracovníka a klienta uplatněná z pohledu PCA
Název anglicky Use of Power by Social Worker in Relationship with Client from the PCA View
Autoři BAJER, Pavel.
Vydání Czech & Slovak Social Work / Sociální Práce / Sociálna Práca, 2016, 1213-6204.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50000 5. Social Sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
Klíčová slova česky přístup zaměřený na člověka; moc; vztah ke klientovi; Rogers; sociální pracovník; výcvik
Klíčová slova anglicky Person Centred Approach; Power; Relationship with Client; Rogers; Social Worker; Training
Změnil Změnil: Mgr. Pavel Bajer, Ph.D., učo 143710. Změněno: 25. 2. 2016 16:23.
Anotace
V textu je popisováno možné uplatnění moci sociálním pracovníkem ve vztahu ke klientům v přístupu zaměřeném na člověka (PCA). Nejprve jsou představeny způsoby uplatnění moci ve vztahu ke klientovi, které jsou mnohdy v protikladu s PCA. Uplatnění moci sociálním pracovníkem souvisí s pomáhajícím nebo kontrolním zaměřením sociální práce. Rogers uplatňuje jiné vnímání pojmu moc a kontrola ve vztahu ke klientovi na rozdíl od jiných autorů v sociální práci. Jeho pojetí moci dává moc do rukou klientů, a tím je činí kompetentními k řešení jejich problémů. S využitím dat z výzkumu mezi sociálními pracovníky, frekventanty nebo absolventy výcviku v Přístupu zaměřeném na člověka, pořádaného Diakonii, diskutuji možnost uplatnění Rogersova pojetí moci ve vztahu ke klientům sociálních pracovníků. Moc má v kontaktu s klienty spíše zápornou konotaci, jako posílení hendikepů, kterými klient strádá.
Anotace anglicky
In the Text is Discribed Potential Use of Power by a Social Worker in Relationship with Clients in a the Person Centred Approach (PCA). First are Presented Methods for the Use Power in Relationship to the client, which Are Often Contrary to PCA View. Use of Power by a Social Worker Is Related to Helping or Control Focus of Social Work. Rogers Uses a Different Perception of the Concept of Power and Control in Relationship to the Client, Unlike Other Authors in Social Work. His Concept of Power Gives Power to the Clients, Thereby Making them Competent to Solve their Problems. Using Data from Research Among Social Workers, Trainees and Graduate Training in the Person Centered Approach, Organized by Diakonia, I Discuss the Possibility of Applying Rogers´s Concept of Power in Relationship to Clients of Social Workers. The Power has Rather Negative Connotations in Contact with Clients. The Negative Connotation Strenghtens Clients Handicaps.
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 14:54