2015
Selection of potential probiotic Lactobacillus strains of human origin for use in dairy industry
ŠPANOVÁ, Alena, Vladimír DRÁB, Kristýna TURKOVÁ, Miroslav ŠPANO, Radka BURDYCHOVÁ et. al.Základní údaje
Originální název
Selection of potential probiotic Lactobacillus strains of human origin for use in dairy industry
Autoři
ŠPANOVÁ, Alena (203 Česká republika), Vladimír DRÁB (203 Česká republika), Kristýna TURKOVÁ (203 Česká republika), Miroslav ŠPANO (203 Česká republika), Radka BURDYCHOVÁ (203 Česká republika), Ondrej ŠEDO (203 Česká republika, garant, domácí), Dagmar ŠRŮTKOVÁ (203 Česká republika), Vojtěch RADA (203 Česká republika) a Bohuslav RITTICH (203 Česká republika)
Vydání
European Food Research and Technology, New York, Springer, 2015, 1438-2377
Další údaje
Jazyk
angličtina
Typ výsledku
Článek v odborném periodiku
Obor
21101 Food and beverages
Stát vydavatele
Spojené státy
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Odkazy
Impakt faktor
Impact factor: 1.433
Kód RIV
RIV/00216224:14740/15:00080488
Organizační jednotka
Středoevropský technologický institut
UT WoS
000361828100014
Klíčová slova anglicky
Lactobacillus; Identification; MALDI-TOF MS; In vitro tests; Probiotic characteristics
Štítky
Příznaky
Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 17. 12. 2019 11:21, Mgr. Marie Šípková, DiS.
Anotace
V originále
In the present study, phenotypic and genotypic methods and MALDI-TOF mass spectrometry were applied for the species identification of 29 out of 30 strains of the genus Lactobacillus isolated from faecal samples of 30 breastfed infants. All strains were tested for growth in milk and/or reconstituted skimmed milk supplemented with 0.5 % yeast extract, production of lactic acid, bile salts and low pH tolerance, and for production of beta-glucuronidase. PCR screenings of tyrosine-decarboxylase and histidine-decarboxylase genes were also carried out. Survival of Lactobacillus cells at low pH and their bile tolerance were strain specific. Finally, seven strains of probiotic species were selected for possible use in the dairy industry and for further tests concerning their probiotic characteristics.
Návaznosti
CZ.1.05/1.1.00/02.0068, interní kód MU |
| ||
MSM0021622415, záměr |
| ||
1G58097, projekt VaV |
| ||
2B06053, projekt VaV |
|