J 2015

Selection of potential probiotic Lactobacillus strains of human origin for use in dairy industry

ŠPANOVÁ, Alena, Vladimír DRÁB, Kristýna TURKOVÁ, Miroslav ŠPANO, Radka BURDYCHOVÁ et. al.

Základní údaje

Originální název

Selection of potential probiotic Lactobacillus strains of human origin for use in dairy industry

Autoři

ŠPANOVÁ, Alena (203 Česká republika), Vladimír DRÁB (203 Česká republika), Kristýna TURKOVÁ (203 Česká republika), Miroslav ŠPANO (203 Česká republika), Radka BURDYCHOVÁ (203 Česká republika), Ondrej ŠEDO (203 Česká republika, garant, domácí), Dagmar ŠRŮTKOVÁ (203 Česká republika), Vojtěch RADA (203 Česká republika) a Bohuslav RITTICH (203 Česká republika)

Vydání

European Food Research and Technology, New York, Springer, 2015, 1438-2377

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Obor

21101 Food and beverages

Stát vydavatele

Spojené státy

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Odkazy

Impakt faktor

Impact factor: 1.433

Kód RIV

RIV/00216224:14740/15:00080488

Organizační jednotka

Středoevropský technologický institut

UT WoS

000361828100014

Klíčová slova anglicky

Lactobacillus; Identification; MALDI-TOF MS; In vitro tests; Probiotic characteristics

Štítky

Příznaky

Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 17. 12. 2019 11:21, Mgr. Marie Šípková, DiS.

Anotace

V originále

In the present study, phenotypic and genotypic methods and MALDI-TOF mass spectrometry were applied for the species identification of 29 out of 30 strains of the genus Lactobacillus isolated from faecal samples of 30 breastfed infants. All strains were tested for growth in milk and/or reconstituted skimmed milk supplemented with 0.5 % yeast extract, production of lactic acid, bile salts and low pH tolerance, and for production of beta-glucuronidase. PCR screenings of tyrosine-decarboxylase and histidine-decarboxylase genes were also carried out. Survival of Lactobacillus cells at low pH and their bile tolerance were strain specific. Finally, seven strains of probiotic species were selected for possible use in the dairy industry and for further tests concerning their probiotic characteristics.

Návaznosti

CZ.1.05/1.1.00/02.0068, interní kód MU
Název: CEITEC - středoevropský technologický institut (Akronym: CEITEC)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, CEITEC - středoevropský technologický institut, 1.1 Evropská centra excelence
MSM0021622415, záměr
Název: Molekulární podstata buněčných a tkáňových regulací
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Molekulární podstata buněčných a tkáňových regulací
1G58097, projekt VaV
Název: Molekulárně-genetické metody pro identifikaci probiotických bakterií lidského původu s vhodnými technologickými a hygienicko-zdravotními vlastnostmi pro výrobu funkčních potravin.
Investor: Ministerstvo zemědělství ČR, Molekulárně-genetické metody pro identifikaci probiotických bakterií lidského původu s vhodnými technologickými a hygienicko-zdravotními vlastnostmi pro výrobu funkčních potravin
2B06053, projekt VaV
Název: Nové postupy při charakterizaci a identifikaci probiotických kmenů bakterií vhodných pro funkční potraviny.
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Nové postupy při charakterizaci a identifikaci probiotických kmenů bakterií vhodných pro funkční potraviny