ŠPANOVÁ, Alena, Vladimír DRÁB, Kristýna TURKOVÁ, Miroslav ŠPANO, Radka BURDYCHOVÁ, Ondrej ŠEDO, Dagmar ŠRŮTKOVÁ, Vojtěch RADA a Bohuslav RITTICH. Selection of potential probiotic Lactobacillus strains of human origin for use in dairy industry. European Food Research and Technology. New York: Springer, 2015, roč. 241, č. 6, s. 861-869. ISSN 1438-2377. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.1007/s00217-015-2511-1.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Selection of potential probiotic Lactobacillus strains of human origin for use in dairy industry
Autoři ŠPANOVÁ, Alena (203 Česká republika), Vladimír DRÁB (203 Česká republika), Kristýna TURKOVÁ (203 Česká republika), Miroslav ŠPANO (203 Česká republika), Radka BURDYCHOVÁ (203 Česká republika), Ondrej ŠEDO (203 Česká republika, garant, domácí), Dagmar ŠRŮTKOVÁ (203 Česká republika), Vojtěch RADA (203 Česká republika) a Bohuslav RITTICH (203 Česká republika).
Vydání European Food Research and Technology, New York, Springer, 2015, 1438-2377.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 21101 Food and beverages
Stát vydavatele Spojené státy
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW Full Text
Impakt faktor Impact factor: 1.433
Kód RIV RIV/00216224:14740/15:00080488
Organizační jednotka Středoevropský technologický institut
Doi http://dx.doi.org/10.1007/s00217-015-2511-1
UT WoS 000361828100014
Klíčová slova anglicky Lactobacillus; Identification; MALDI-TOF MS; In vitro tests; Probiotic characteristics
Štítky rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Marie Šípková, DiS., učo 437722. Změněno: 17. 12. 2019 11:21.
Anotace
In the present study, phenotypic and genotypic methods and MALDI-TOF mass spectrometry were applied for the species identification of 29 out of 30 strains of the genus Lactobacillus isolated from faecal samples of 30 breastfed infants. All strains were tested for growth in milk and/or reconstituted skimmed milk supplemented with 0.5 % yeast extract, production of lactic acid, bile salts and low pH tolerance, and for production of beta-glucuronidase. PCR screenings of tyrosine-decarboxylase and histidine-decarboxylase genes were also carried out. Survival of Lactobacillus cells at low pH and their bile tolerance were strain specific. Finally, seven strains of probiotic species were selected for possible use in the dairy industry and for further tests concerning their probiotic characteristics.
Návaznosti
CZ.1.05/1.1.00/02.0068, interní kód MUNázev: CEITEC - středoevropský technologický institut (Akronym: CEITEC)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, CEITEC - středoevropský technologický institut, 1.1 Evropská centra excelence
MSM0021622415, záměrNázev: Molekulární podstata buněčných a tkáňových regulací
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Molekulární podstata buněčných a tkáňových regulací
1G58097, projekt VaVNázev: Molekulárně-genetické metody pro identifikaci probiotických bakterií lidského původu s vhodnými technologickými a hygienicko-zdravotními vlastnostmi pro výrobu funkčních potravin.
Investor: Ministerstvo zemědělství ČR, Molekulárně-genetické metody pro identifikaci probiotických bakterií lidského původu s vhodnými technologickými a hygienicko-zdravotními vlastnostmi pro výrobu funkčních potravin
2B06053, projekt VaVNázev: Nové postupy při charakterizaci a identifikaci probiotických kmenů bakterií vhodných pro funkční potraviny.
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Nové postupy při charakterizaci a identifikaci probiotických kmenů bakterií vhodných pro funkční potraviny
VytisknoutZobrazeno: 19. 7. 2024 10:20