VAŠUTOVÁ, Maria, Jan Sebastian NOVOTNÝ a René GREGOR. Praxe a vzdělávání soudních znalců v oblasti psychiatrie a psychologie. In P. S. Czarnecki & M. Krakowczyková. Úskalí ve výchově a vzdělávání moderní doby - Pułapki wychowania i kształcenia ery nowożytnej. 1. vyd. Warszawa: Wydawnictwo Wyższej Szkoły Menedżerskiej w Warszawie, 2016, s. 167-186. ISBN 978-83-7520-208-3.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Praxe a vzdělávání soudních znalců v oblasti psychiatrie a psychologie
Název anglicky Practice and training of forensic experts in psychiatry and psychology
Autoři VAŠUTOVÁ, Maria (203 Česká republika, garant), Jan Sebastian NOVOTNÝ (203 Česká republika, domácí) a René GREGOR (203 Česká republika).
Vydání 1. vyd. Warszawa, Úskalí ve výchově a vzdělávání moderní doby - Pułapki wychowania i kształcenia ery nowożytnej, od s. 167-186, 20 s. 2016.
Nakladatel Wydawnictwo Wyższej Szkoły Menedżerskiej w Warszawie
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 30000 3. Medical and Health Sciences
Stát vydavatele Polsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/00216224:14610/16:00089524
Organizační jednotka Ústav výpočetní techniky
ISBN 978-83-7520-208-3
Klíčová slova česky psychologie;psychiatrie;znalec;znalecký posudek;vzdělávání
Klíčová slova anglicky psychology;psychiatry;expert witness;expertise;education
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: PhDr. Jan Sebastian Novotný, Ph.D., učo 320590. Změněno: 24. 3. 2016 11:51.
Anotace
Znalecké posudky představují důležitou součást řady soudních procesů. Aby představovaly užitečný nástroj, musí splňovat podmínky kvality – „validitu“ a „reliabilitu“. Tyto podmínky jsou naplňovány skrze odbornost znalců. Kapitola analyzuje základní požadavky na znalce z oboru psychologie a psychiatrie s důrazem na vzdělání a specializaci. Pozornost je věnována také problematickým aspektům jmenování, výběru a vzdělávání znalců. Následně na základě srovnávací analýzy dvojic posudků hodnotí reliabilitu znaleckých posudků v českém soudním prostředí. Výsledný poměr shodných a neshodných posudků 13:1 svědčí o vysoké erudovanosti a odbornosti znalců a o tom, že znalecká praxe má v rámci justičního systému české republiky své opodstatnění a znalecké posudky popisují realitu objektivně (i ve smyslu shody více odborníků). Přes toto pozitivní zjištění se ukazují i slabá místa systému soudních znalců. Jedná se o komplikovanou strukturu souboru znalců z oblasti psychologie s nejasným zařazením a uváděnou odbornou specializací, v menší míře pak některé problémy, spojené se specifiky forenzní psychologie. Jako přínosné se jeví vytvoření specializačního vzdělávání v oboru forenzní psychologie
Anotace anglicky
Expert witnesses are an important part of legal proceeding. To be a useful tool they must meet the requirements of quality - "validity" and "reliability". These conditions are fulfilled by the expertness of psychologists/psychiatrists. The text analyzes the basic requirements on expert witnesses in the field of psychology and psychiatry with an emphasis on education and specialization. Attention is also paid to the problematic aspects of nomination, selection and training of experts. Subsequently, the reliability of expertise in the Czech legal environment is assessed. The evidence of mutual accordance and disagreement of expertise conclusions in the ratio of 13:1 proves high proficiency and competence of expert witnesses in the fields of psychiatry, and psychology. The forensic psychiatry and psychology are justified in the legal system of the Czech Republic, and the results of expert assessment describe the reality objectively (in terms of achieving the same result by different experts). Despite this positive findings there are also weak points in the forensic experts system. The main problem is complicated structure of the group of psychology expert witnesses with a vague classification, and professional specialization. Also the problems associated with the specifics of forensic psychology may cause some problems. The constitution of specialized education in the field of forensic psychology seems to be beneficial.
VytisknoutZobrazeno: 17. 7. 2024 19:28