HLAVICA, Michal. Značky na dnech nádob z Pohanska u Břeclavi, Nechvalína a Prušánek a metoda jejich dokumentace. In Měřínský, Zdeněk; Klápště, Jan. Workshopy ke středověké a novověké keramice. Panská Lhota 2015. Dissertationes archaeologicae Brunenses/Pragensesque. Supplementum III. 1. vydání. Brno: Masarykova univerzita, 2016, s. 25-45. ISBN 978-80-210-8151-2.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Značky na dnech nádob z Pohanska u Břeclavi, Nechvalína a Prušánek a metoda jejich dokumentace
Název anglicky Pottery bottom marks from Pohansko near Břeclav, Nechvalín and Prušánky and their documentation methodology
Autoři HLAVICA, Michal (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání 1. vydání. Brno, Workshopy ke středověké a novověké keramice. Panská Lhota 2015. Dissertationes archaeologicae Brunenses/Pragensesque. Supplementum III. od s. 25-45, 21 s. 2016.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor Archeologie, antropologie, etnologie
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
WWW Digitální knihovna FF MU
Kód RIV RIV/00216224:14210/16:00089530
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISBN 978-80-210-8151-2
Klíčová slova česky značená keramika; Velká Morava; dokumentace; katalog
Klíčová slova anglicky bottom marks; Great Moravia; documentation; catalogue
Štítky Katalog, keramika, Nechvalín, Pohansko, Prušánky, rivok, velká morava, značky
Změnil Změnila: Mgr. Vendula Hromádková, učo 108933. Změněno: 22. 3. 2017 11:51.
Anotace
Předkládaná práce si klade za úkol prezentovat soubor značek na dnech nádob, jenž byl sestaven na základě analýzy keramického fondu z velkomoravské aglomerace Pohanska u Břeclavi a raně středověkých nekropolí v Nechvalíně a Prušánkách. Pro lepší uvedení do kontextu je práce doplněna i charakterizující popisnou částí a obrazovou přílohou, jež se přehlednou formou snaží ilustrovat prostorovou distribuci značených den v rámci jednotlivě pojednávaných lokalit. Součástí textu je i popis metody dokumentace značené keramiky, jež dala vzniknout digitálnímu katalogu srovnávacích záznamů. Tištěná verze tohoto katalogu je umístěna v příloze práce.
Anotace anglicky
The aim of this paper is to present a collection of pottery bottom marks which resulted from an analysis of ceramic finds from the Great Moravian agglomeration at Pohansko near Břeclav and the early medieval cemeteries at Nechvalín and Prušánky. To clarify the context in more detail, the paper is also supplemented with a descriptive part and a pictorial supplement, which tries to illustrate in a clear form the spatial distribution of marked bottoms within individual localities under review. The text also comprises a detailed description of the documentation method used with marked pottery, which eventually gave rise to a digital catalogue of comparative records. Printed version of this catalogue is added at the end of the paper.
Návaznosti
MUNI/A/0859/2015, interní kód MUNázev: Archeologické terénní prospekce, exkavace, dokumentace a muzejní prezentace V
Investor: Masarykova univerzita, Archeologické terénní prospekce, exkavace, dokumentace a muzejní prezentace V, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 13. 5. 2024 02:20