J 2016

Various instrumental approaches for determination of organic acids in wines

ŽERAVÍK, Jiří, Zdenka FOHLEROVÁ, Miodrag MILOVANOVIĆ, Ondřej KUBESA, Marta ZEISBERGEROVA et. al.

Základní údaje

Originální název

Various instrumental approaches for determination of organic acids in wines

Autoři

ŽERAVÍK, Jiří (203 Česká republika, domácí), Zdenka FOHLEROVÁ (203 Česká republika), Miodrag MILOVANOVIĆ (688 Srbsko, domácí), Ondřej KUBESA (203 Česká republika, domácí), Marta ZEISBERGEROVA (203 Česká republika), Karel LACINA (203 Česká republika, domácí), Alexandr PETROVIC (688 Srbsko), Zdeněk GLATZ (203 Česká republika, domácí) a Petr SKLÁDAL (203 Česká republika, garant, domácí)

Vydání

Food Chemistry, Oxford, UK, Elsevier Science, 2016, 0308-8146

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Obor

10600 1.6 Biological sciences

Stát vydavatele

Velká Británie a Severní Irsko

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Impakt faktor

Impact factor: 4.529

Kód RIV

RIV/00216224:14310/16:00087861

Organizační jednotka

Přírodovědecká fakulta

UT WoS

000364248900058

Klíčová slova anglicky

Biosensor; Capillary electrophoresis; Carboxylic acids; Wine

Štítky

Příznaky

Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 16. 4. 2017 23:07, Ing. Andrea Mikešková

Anotace

V originále

Biosensors based on lactate oxidase, sarcosine oxidase and mixture of fumarase and sarcosine oxidase were used for monitoring of organic acids in wine samples. Additionally, tartaric acid was determined by modified colorimetric method based on formation of the vanadate-tartrate complex. The above mentioned methods were used for the analysis of 31 wine samples and obtained data were compared with the results from capillary electrophoresis as a basic standard method. This comparison showed a certain degree of correlation between biosensors and capillary electrophoresis. The provided information pointed to the potential uses of biosensors in the field of winemaking. (C) 2015 Elsevier Ltd. All rights reserved.

Česky

Charakterizace vzorků vín pomocí elektrochemických biosensorů ve funkci bioelektronického jazyka, srovnání s dalšími standardními instrumentálními technikami.

Návaznosti

ED1.1.00/02.0068, projekt VaV
Název: CEITEC - central european institute of technology
GAP206/11/0009, projekt VaV
Název: Kapilární electroforéza jako nástroj pro metabolomické studie (Akronym: CE metabolomics)
Investor: Grantová agentura ČR, Capillary electrophoresis as a member of the metabolomic analytical toolbox