k 2016

Drony z Tajemného údolí

VANŽURA, Marek

Základní údaje

Originální název

Drony z Tajemného údolí

Název anglicky

Drones from the Uncanny valley

Autoři

VANŽURA, Marek (203 Česká republika, garant, domácí)

Vydání

Mladá filozofia: Povaha súčasnej filozofie a jej metódy, 31. 3.-1. 4. 2016, Bratislava, 2016

Další údaje

Jazyk

čeština

Typ výsledku

Prezentace na konferencích

Obor

60300 6.3 Philosophy, Ethics and Religion

Stát vydavatele

Slovensko

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Kód RIV

RIV/00216224:14210/16:00089625

Organizační jednotka

Filozofická fakulta

Klíčová slova česky

drony; tajemné údolí; emoce; robotika

Klíčová slova anglicky

drones; uncanny valley; emotions; robotics

Štítky

Změněno: 3. 4. 2017 18:28, Mgr. Vendula Hromádková

Anotace

V originále

V 70. letech vypracoval japonský robotik Masahiro Mori koncept tzv. tajemného údolí, pomocí kterého popsal proměňující se emocionální odezvu vůči humanoidním robotům v závislosti na míře jejich podobnosti člověku. Vytvořil křivku znázorňující tento vztah, jejímž hlavním prvkem je náhlý pokles libosti, který nastává v určité fázi připodobnění robota člověku. Navrhuji využít tohoto konceptu k popsání situace, která nastává v případě dronů, tj. létajících prostředků bez pilota na palubě. Tyto prostředky vyvolávají emoce velice podobným způsobem jako humanoidní roboti, přičemž můj argument tvrdí, že je tomu tak v závislosti na tom, jakým způsobem člověk v daném systému chybí. Křivka tajemného údolí proto může sloužit k postihnutí charakteristických znaků absence člověka v robotických systémech, v důsledku toho pak také k porozumění společenskému naladění vůči autonomním prostředkům. Předložený teoretický rámec lze následně využít i jakožto podklad pro empirický výzkum.

Anglicky

During 1970s, Japanese roboticist Masahiro Mori created a concept of so-called Uncanny Valley, that he used to describe changing emotional response towards humanoid robots in respect to their degree of resemblance to humans. The most significant part of the curve of the Uncanny Valley is where sudden decrease in positive emotions occurs, that is when robot meets certain kind of similarity to human being. I propose to use this concept to grasp a similar situation in a case of drones, unmanned aerial vehicles. These vehicles are the source of emotional response in a way similar to those of humanoid robots, but as my argument suggests, it is because of the way how human being is absent in the system. The curve of the Uncanny Valley can thus be used for grasping of characteristic marks of human absence in robotic systems, and consequently for understanding societal relationships toward autonomous unmanned vehicles. This proposed theoretical framework can be then utilized as a ground for empirical research.

Návaznosti

MUNI/A/0991/2015, interní kód MU
Název: Perspektivy a výzvy filozofických zkoumání
Investor: Masarykova univerzita, Perspektivy a výzvy filozofických zkoumání, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty