J 2016

Comparison of DNA-based techniques for differentiation of production strains of ale and lager brewing yeast

KOPECKÁ, Jana, Miroslav NĚMEC a Dagmar MATOULKOVÁ

Základní údaje

Originální název

Comparison of DNA-based techniques for differentiation of production strains of ale and lager brewing yeast

Autoři

KOPECKÁ, Jana (203 Česká republika, garant, domácí), Miroslav NĚMEC (203 Česká republika, domácí) a Dagmar MATOULKOVÁ (203 Česká republika)

Vydání

Journal of Applied Microbiology, 2016, 1364-5072

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Obor

10600 1.6 Biological sciences

Stát vydavatele

Spojené státy

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Impakt faktor

Impact factor: 2.099

Kód RIV

RIV/00216224:14310/16:00089649

Organizační jednotka

Přírodovědecká fakulta

UT WoS

000379534800011

Klíčová slova anglicky

ale; brewing yeast; karyotyping; lager; mtDNA-RFLP; multiplex PCR; PCR-RFLP; RAPD-PCR; Saccharomyces cerevisiae; Saccharomyces pastorianus; Saccharomyces bayanus

Štítky

Příznaky

Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 31. 3. 2017 10:06, Ing. Andrea Mikešková

Anotace

V originále

Brewing yeasts are classified into two species—Saccharomyces pastorianus and Saccharomyces cerevisiae. Most of the brewing yeast strains are natural interspecies hybrids typically polyploids and their identification is thus often difficult giving heterogenous results according to the method used. We performed genetic characterization of a set of the brewing yeast strains coming from several yeast culture collections by combination of various DNA-based techniques. The aim of this study was to select a method for species-specific identification of yeast and discrimination of yeast strains according to their technological classification. PCR-RFLP of HIS4 gene and RAPD-PCR of genomic DNA are reliable and suitable methods for fast identification of yeast strains. RAPD-PCR with primer 21 is a fast and reliable method applicable for differentiation of brewing yeasts with only 35% similarity of fingerprint profile between the two main technological groups (ale and lager) of brewing strains. Significance and Impact of the Study: It was proved that PCR-RFLP method of HIS4 gene enables precise discrimination among three technologically important Saccharomyces species. Differentiation of brewing yeast to the strain level can be achieved using the RAPD-PCR technique.

Návaznosti

MUNI/A/1013/2015, interní kód MU
Název: Podpora výzkumu studentů směru mikrobiologie a molekulární biotechnologie (Akronym: MIKRO)
Investor: Masarykova univerzita, Podpora výzkumu studentů směru mikrobiologie a molekulární biotechnologie, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty