ŠEDO, Ondrej, Michal KOŘÁN, Michaela JAKEŠOVÁ, Renata MIKULÍKOVÁ, Michal BOHÁČ a Zbyněk ZDRÁHAL. Rapid assignment of malting barley varieties by matrix-assisted laser desorption-ionisation - Time-of-flight mass spectrometry. Food Chemistry. Oxford: ELSEVIER SCI LTD, 2016, roč. 206, September, s. 124-130. ISSN 0308-8146. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.03.056.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Rapid assignment of malting barley varieties by matrix-assisted laser desorption-ionisation - Time-of-flight mass spectrometry
Autoři ŠEDO, Ondrej (203 Česká republika, domácí), Michal KOŘÁN (203 Česká republika), Michaela JAKEŠOVÁ (203 Česká republika, domácí), Renata MIKULÍKOVÁ (203 Česká republika), Michal BOHÁČ (203 Česká republika) a Zbyněk ZDRÁHAL (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Food Chemistry, Oxford, ELSEVIER SCI LTD, 2016, 0308-8146.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10406 Analytical chemistry
Stát vydavatele Velká Británie a Severní Irsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Impakt faktor Impact factor: 4.529
Kód RIV RIV/00216224:14740/16:00087891
Organizační jednotka Středoevropský technologický institut
Doi http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.03.056
UT WoS 000373054500017
Klíčová slova anglicky Barley; Malting; MALDI-TOF MS; Proteins
Štítky CF PROT, rivok
Změnil Změnila: Mgr. Eva Špillingová, učo 110713. Změněno: 22. 2. 2017 11:09.
Anotace
A method for discriminating malting barley varieties based on direct matrix-assisted laser desorption-ionisation -time-of-flight mass spectrometry (MALDI-TOF MS) fingerprinting of proteins was developed. Signals corresponding to hordeins were obtained by simple mixing of powdered barley grain with a MALDI matrix solution containing 12.5 mg mL(-1) of ferulic acid in an acetonitrile: water: formic acid 50:33:17 v/v/v mixture. Compared to previous attempts at MALDI-TOF mass spectrometric analysis of barley proteins, the extraction and fractionation steps were practically omitted, resulting in a significant reduction in analytical time and costs. The discriminatory power was examined on twenty malting barley varieties and the practicability of the method was tested on sixty barley samples acquired from Pilsner Urquell Brewery. The method is proposed as a rapid tool for variety assignment and purity determination of malting barley that may replace gel electrophoresis currently used for this purpose.
Návaznosti
ED1.1.00/02.0068, projekt VaVNázev: CEITEC - central european institute of technology
GBP206/12/G151, projekt VaVNázev: Centrum nových přístupů k bioanalýze a molekulární diagnostice
LM2015043, projekt VaVNázev: Česká infrastruktura pro integrativní strukturní biologii (Akronym: CIISB)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Czech Infrastructure for Integrative Structural Biology
LQ1601, projekt VaVNázev: CEITEC 2020 (Akronym: CEITEC2020)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, CEITEC 2020
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 19:36