KAŠPAROVSKÝ, Tomáš, Jitka KAŠPAROVSKÁ a Jan LOCHMAN. Fytoestrogeny v potravinách. In XVII. setkání biochemiků a molekulárních biologů. 2015. ISBN 978-80-210-8015-7.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Fytoestrogeny v potravinách
Název česky Fytoestrogeny v potravinách
Autoři KAŠPAROVSKÝ, Tomáš, Jitka KAŠPAROVSKÁ a Jan LOCHMAN.
Vydání XVII. setkání biochemiků a molekulárních biologů, 2015.
Další údaje
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
ISBN 978-80-210-8015-7
Změnil Změnil: prof. Mgr. Tomáš Kašparovský, Ph.D., učo 10078. Změněno: 29. 4. 2016 14:05.
Anotace
Fytoestrogeny jsou látky rostlinného původu, které vykazují estrogenní aktivitu. Díky estrogenní a také antioxidační aktivitě, která u nich byla detekována, lze tyto látky považovat za zdraví prospěšné. Na základě jejich chemické struktury je můžeme rozdělit do čtyř hlavních skupin: lignany, stilbeny, kumentany a isoflavony. Skupina isoflavonů je nejpočetnější a v literatuře je velká pozornost věnována tzv. sójovým isoflavonům, což jsou daidzein, genistein a glycitein. V rostlinách se vyskytují v glykosylovaných formách jako daidzin, genistin a glycitin. Po jejich konzumaci jsou hydrolyzovány a částečně vstřebány do krevního řečiště a částečně metabolizovány střevní mikroflórou u člověka a ruminální mikroflórou u přežvýkavců. Produktem tohoto metabolismu jsou biologicky inaktivní látky s vyjímkou daidzeinu, jehož metabolit equol má mezi uvedenými látkami nejvyšší estrogenní i antioxidační vlastnosti. Avšak na rozdíl od přežvýkavců pouze část lidské populace je vybavena střevní mikroflórou schopnou produkovat equol. Tato nevýhoda může být kompenzována konzumací mléka a mléčných produktů, které jsou equolem obohaceny. V posledních letech se výzkum v této oblasti věnuje především vlivu krmiva na obsah fytoestrogenů v mléku a mléčných produktech se zaměřením na metabolické procesy v ruminální tekutině. V rámci této studie je sledováno mikrobiální spektrum a přeměna jednotlivých fytoestrogenů v ruminální tekutině.
Anotace česky
Fytoestrogeny jsou látky rostlinného původu, které vykazují estrogenní aktivitu. Díky estrogenní a také antioxidační aktivitě, která u nich byla detekována, lze tyto látky považovat za zdraví prospěšné. Na základě jejich chemické struktury je můžeme rozdělit do čtyř hlavních skupin: lignany, stilbeny, kumentany a isoflavony. Skupina isoflavonů je nejpočetnější a v literatuře je velká pozornost věnována tzv. sójovým isoflavonům, což jsou daidzein, genistein a glycitein. V rostlinách se vyskytují v glykosylovaných formách jako daidzin, genistin a glycitin. Po jejich konzumaci jsou hydrolyzovány a částečně vstřebány do krevního řečiště a částečně metabolizovány střevní mikroflórou u člověka a ruminální mikroflórou u přežvýkavců. Produktem tohoto metabolismu jsou biologicky inaktivní látky s vyjímkou daidzeinu, jehož metabolit equol má mezi uvedenými látkami nejvyšší estrogenní i antioxidační vlastnosti. Avšak na rozdíl od přežvýkavců pouze část lidské populace je vybavena střevní mikroflórou schopnou produkovat equol. Tato nevýhoda může být kompenzována konzumací mléka a mléčných produktů, které jsou equolem obohaceny. V posledních letech se výzkum v této oblasti věnuje především vlivu krmiva na obsah fytoestrogenů v mléku a mléčných produktech se zaměřením na metabolické procesy v ruminální tekutině. V rámci této studie je sledováno mikrobiální spektrum a přeměna jednotlivých fytoestrogenů v ruminální tekutině.
VytisknoutZobrazeno: 1. 5. 2024 20:05