VOHRYZEK, Stanislav. Majetkový vývoj kláštera Louka u Znojma do husitských válek. Jižní Morava. Muzejní a vlastivědná společnost, 2015, roč. 54/51, č. 1, s. 97-118. ISSN 0449-0436.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Majetkový vývoj kláštera Louka u Znojma do husitských válek
Název anglicky Property Development of Louka Monastery near Znojmo until the Hussite Wars
Autoři VOHRYZEK, Stanislav (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Jižní Morava, Muzejní a vlastivědná společnost, 2015, 0449-0436.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 60101 History
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14210/15:00087525
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova anglicky Louka Monastery near Znojmo-Middle Ages-property development-patronage rights
Změnil Změnil: Mgr. et Mgr. Stanislav Vohryzek, Ph.D., učo 108828. Změněno: 11. 5. 2016 09:25.
Anotace
The paper informes of property development of the premonstratensian Louka Monastery near Znojmo. It consists of three parts. First, it describes the development of the monastery property from the initial donations and other gifts. The second part is devoted to the role of monastery in building a parish network in the South Moravia and to its rights of patronage. Furthermore, the paper discusses relations between the monastery and the neigboring town of Znojmo and gives general characteristics of the property development of the Louka Monastery in the pre-Hussite period.
Anotace anglicky
Cílem článku je podat přehled majetkového vývoje premonstrátského kláštera v Louce u Znojma od jeho založení roku 1190 knížetem Konrádem II. Otou do počátku husitských válek. Základním pramenem pro poznání vývoje klášterního majetku jsou listiny klášterního archivu. První část práce v chronologické řadě pojednává o založení kláštera a jednotlivých panovnických i šlechtických donacích. Velká pozornost je věnována zejména určení jednotlivých lokalit, které jsou zmiňovány v těchto listinách. Druhá část se zabývá vztahy kláštera ke kostelům, které mu byly inkorporovány již od počátku, nebo u nichž získal v průběhu času desátky či patronátní práva a inkorporace dosáhl později. Podán je zde i výčet sporů kláštera o tyto kostely a jejich desátky s jinými duchovními institucemi. Exkurz je věnován vztahu kláštera a města Znojma, např. problematice klášterních majetků, o které klášter přišel při vzniku města, způsobem jeho odškodnění, různým pozdějším vzájemným sporům, vlivu kláštera na ustanovování městského rychtáře apod.
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 09:54