ŘEHULKOVÁ, Hana. Karel Čapek a objektivní metoda v estetice. In BRAK - Brněnský analytický kroužek, 9. 5. 2016, Brno. 2016.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Karel Čapek a objektivní metoda v estetice
Název anglicky Karel Capek and Objective Method in the Aesthetics
Autoři ŘEHULKOVÁ, Hana (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání BRAK - Brněnský analytický kroužek, 9. 5. 2016, Brno, 2016.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Vyžádané přednášky
Obor 60300 6.3 Philosophy, Ethics and Religion
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14210/16:00089886
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky Karel Čapek; filozofie; estetika; objektivní metoda
Klíčová slova anglicky Karel Capek; philosophy; aesthetics; objective method
Štítky rivok
Změnil Změnila: Mgr. Marie Skřivanová, učo 262124. Změněno: 29. 3. 2017 10:40.
Anotace
Přesto, že je přinejmenším sporné, zda lze řadit Karla Čapka mezi představitele české filozofie, filozofické aspekty jeho tvorby a myšlení jsou opakovaně předmětem zájmu i filozofických odborných studií. Ty se zaměřují zpravidla na témata (vycházející nejčastěji z odkazů na jeho práci Pragmatismus čili filozofie praktického života) jako jsou Čapkovy názory na otázky gnoseologické a axiologické, vymezování se vůči relativismu, nebo hledání racionality ve smyslu Masarykova kritického realismu s přesahem k otázkám obecně humanistickým. V pozadí však zůstává jeho disertační práce Objektivní metoda v estetice se zřením k výtvarnému umění, která však předznamenává jeho budoucí filozofický vývoj a současně vzácně uceleně zkoumá problém subjektivismu a objektivismu v estetice. Právě této části Čapkovy práce proto bude věnována tato přednáška.
Anotace anglicky
It is questionable whether Karel Capek can be counted among Czech philosophers, but philosophical aspects of his work are repeatedly topics of philosophical interest (most often in relation to pragmatism). His dissertation Objective method in the aesthetics regarding visual arts, which is in the background of philosopher s interesting, examines the problem of subjectivism and objectivism in aesthetics. Capek looking for opportunities of aesthetics as objective science in this work.
Návaznosti
MUNI/A/1108/2015, interní kód MUNázev: Estetické hodnoty a hodnocení v diachronii a v synchronii
Investor: Masarykova univerzita, Estetické hodnoty a hodnocení v diachronii a v synchronii, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 6. 5. 2024 20:40