RŮŽIČKOVÁ, Sylvie, Veronika WEISSOVÁ, Jana SCHENKOVÁ a Jan HELEŠIC. THE EFFECT OF MINING WATER EFFLUENT ON BENTHIC INVERTEBRATES. In Fresh Blood for Fresh Water. 2013.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název THE EFFECT OF MINING WATER EFFLUENT ON BENTHIC INVERTEBRATES
Název česky Vliv přítoku důlních vod na společenstvo vodních bezobratlých
Autoři RŮŽIČKOVÁ, Sylvie, Veronika WEISSOVÁ, Jana SCHENKOVÁ a Jan HELEŠIC.
Vydání Fresh Blood for Fresh Water, 2013.
Další údaje
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Změnil Změnila: Mgr. Sylvie Žáková, Ph.D., učo 106742. Změněno: 3. 6. 2016 13:52.
Anotace
The study was conducted at the Nedvedicka River, which is a recipient of heated decontaminated mining water discharging from the last operating underground uranium mine in the Czech Republic.The mining water tributary influenced physico-chemical characteristics of the Nedvědička River downstream, mainly conductivity, temperature, pH and inorganic carbon (increase) and nutrients (decrease). We observed change of qualitative, quantitative and functional characteristics of benthic macroinvertebrate assemblages.
Anotace česky
Studie probíhala na řece Nedvědičce v blízkosti obce Rožná (Českomoravská vrchovina), do níž ústí přítok dekontaminovaných důlních vod a vyčištěných teplých odpadních vod z chemické úpravny uranu. Přítok důlních vod se od řeky Nedvědičky lišil nejen teplotou ale i vyšším pH, konduktivitou a množstvím anorganického uhlíku a nižším množstvím rozpuštěného kyslíku a živin. Přítok důlních vod byl s největší pravděpodobností zodpovědný za (i) nižší abundanci a počet taxonů pod přítokem důlních vod ve srovnání s lokalitou nad tímto přítokem, (ii) změnu ve druhovém složení společenstev. Výsledky statistických analýz prokázaly vliv důlních vod na kvalitativní i kvantitativní vlastnosti společenstva vodních bezobratlých.
Návaznosti
MSM0021622416, záměrNázev: Diverzita biotických společenstev a populací: kauzální analýza variability v prostoru a čase
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Diverzita biotických společenstev: kauzální analýza variability v prostoru a čase
VytisknoutZobrazeno: 11. 5. 2024 23:19