J 2016

Listeria monocytogenes a doplňkový prodej potravin ve zdravotnických zařízeních

PEŘINA, Aleš

Základní údaje

Originální název

Listeria monocytogenes a doplňkový prodej potravin ve zdravotnických zařízeních

Název anglicky

Listeria monocytogenes and points of sale of food products in retail centers in health care facilities

Autoři

PEŘINA, Aleš (203 Česká republika, garant, domácí)

Vydání

Potravinářská revue, Praha, Agral, 2016, 1801-9102

Další údaje

Jazyk

čeština

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Obor

30304 Public and environmental health

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Odkazy

Kód RIV

RIV/00216224:14110/16:00090144

Organizační jednotka

Lékařská fakulta

Klíčová slova anglicky

food safety; retail center; listeriosis; immune status

Štítky

Změněno: 6. 12. 2016 10:51, Ing. Mgr. Věra Pospíšilíková

Anotace

V originále

Doplňkový prodej potravin ve zdravotnických zařízeních zcela běžně obsahuje nabídku produktů, které jsou vysoce rizikové pro osoby se změněným stavem imunity. Rešerše vědecké literatury uvádí evidované případy rozšíření listeriózy právě touto cestou. Také mínění veřejnosti o bezpečnosti těchto výrobků je nízká. Otázka bezpečnosti výrobků v nabídce doplňkového prodeje by měla být zvažována jako zájem v ochraně veřejného zdraví.

Anglicky

Points of sale of food products in retail centers localized in health care facilities routinely offer some products which are high-risky for some individuals with an altered immune status. Current scientific evidence indicates possibility of spreading of listeriosis through this way. Also, public opinion about the safety of delicious products is low. The issue of products safety offered in retail centres in health care facilities should be considered as a concern of the public health.