2016
Listeria monocytogenes a doplňkový prodej potravin ve zdravotnických zařízeních
PEŘINA, AlešZákladní údaje
Originální název
Listeria monocytogenes a doplňkový prodej potravin ve zdravotnických zařízeních
Název anglicky
Listeria monocytogenes and points of sale of food products in retail centers in health care facilities
Autoři
PEŘINA, Aleš (203 Česká republika, garant, domácí)
Vydání
Potravinářská revue, Praha, Agral, 2016, 1801-9102
Další údaje
Jazyk
čeština
Typ výsledku
Článek v odborném periodiku
Obor
30304 Public and environmental health
Stát vydavatele
Česká republika
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Odkazy
Kód RIV
RIV/00216224:14110/16:00090144
Organizační jednotka
Lékařská fakulta
Klíčová slova anglicky
food safety; retail center; listeriosis; immune status
Štítky
Změněno: 6. 12. 2016 10:51, Ing. Mgr. Věra Pospíšilíková
V originále
Doplňkový prodej potravin ve zdravotnických zařízeních zcela běžně obsahuje nabídku produktů, které jsou vysoce rizikové pro osoby se změněným stavem imunity. Rešerše vědecké literatury uvádí evidované případy rozšíření listeriózy právě touto cestou. Také mínění veřejnosti o bezpečnosti těchto výrobků je nízká. Otázka bezpečnosti výrobků v nabídce doplňkového prodeje by měla být zvažována jako zájem v ochraně veřejného zdraví.
Anglicky
Points of sale of food products in retail centers localized in health care facilities routinely offer some products which are high-risky for some individuals with an altered immune status. Current scientific evidence indicates possibility of spreading of listeriosis through this way. Also, public opinion about the safety of delicious products is low. The issue of products safety offered in retail centres in health care facilities should be considered as a concern of the public health.