KUBANKOVA, M., V. NEMECEK, P. CHALUPA, Matúš MIHALČIN a P. VASICKOVA. Virus hepatitidy E. Čs. epidemiologie, mikrobiologie, imunologie. Praha: ČSL JEP, 2016, roč. 65, č. 1, s. "4"-"+", 10 s. ISSN 1210-7913.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Virus hepatitidy E
Název anglicky Hepatitidis E virus
Autoři KUBANKOVA, M. (203 Česká republika, garant), V. NEMECEK (203 Česká republika), P. CHALUPA (203 Česká republika), Matúš MIHALČIN (703 Slovensko, domácí) a P. VASICKOVA (203 Česká republika).
Vydání Čs. epidemiologie, mikrobiologie, imunologie, Praha, ČSL JEP, 2016, 1210-7913.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30303 Infectious Diseases
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Impakt faktor Impact factor: 0.500
Kód RIV RIV/00216224:14110/16:00120250
Organizační jednotka Lékařská fakulta
UT WoS 000377135900002
Klíčová slova česky hepatitida E; zoonóza; alimentární infekce
Klíčová slova anglicky hepatitis E; zoonosis; food-borne infection
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Tereza Miškechová, učo 341652. Změněno: 9. 5. 2022 08:11.
Anotace
Počet prokázaných případů hepatitidy E (HE) v České republice má vzrůstající tendenci a to zřejmě z důvodu zavedení nových diagnostických postupů a také většího povědomí o HE. Zdroje onemocnění zůstávají ve většině případů nepotvrzené nebo zcela nejasné. Původce onemocnění virus hepatitidy E (HEV) patří do čeledi Hepeviridae, v rámci které byly popsány kmeny HEV od různých druhů zvířat z třídy savců, ptáků a ryb. HEV je rozšířen v chovech prasat domácích a v populacích prasat divokých po celém světě. Prasata domácí i divoká jsou považována za významné rezervoáry HEV. Konzumace nedostatečně tepelně upraveného masa a vnitřností z rezervoárových zvířat je z hlediska zoonotického přenosu HEV riziková. Cílem tohoto článku je shrnutí nových poznatků o HEV.
Anotace anglicky
The number of detected cases of hepatitis E (HE) shows an increasing trend in the Czech Republic, probably due the introduction of new diagnostic methods and greater awareness of HE. In most cases, the source of infection has remained unconfirmed or entirely unclear. The causative agent, toe hepatitis E virus (HEV), belongs to the Hepeviridae family Recently, many isolates from mammals, birds, and fish have been identified. REV is widespread among farm gigs and wild boar populations all over the word. Both species serve as HEV reservoirs. Consumption of undercooked meat or offal from the reservoir animals is considered to be unsafe due to zoonotic transmission of HEV. The aim of the present article is to summarize recent findings regarding HEV.
VytisknoutZobrazeno: 5. 10. 2024 09:39