KOCHLÁŇOVÁ, Tatiana, David KIJ, Jana KOPECKÁ, Petra KUBIZNIAKOVÁ a Dagmar MATOULKOVÁ. Kvasinky non-Saccharomyces a jejich význam v pivovarském průmyslu – I. část –Brettanomyces (Dekkera). Kvasný Průmysl. Praha: Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s., 2016, roč. 62, 7-8, s. 198-205. ISSN 0023-5830. |
Další formáty:
BibTeX
LaTeX
RIS
@article{1350081, author = {Kochláňová, Tatiana and Kij, David and Kopecká, Jana and Kubizniaková, Petra and Matoulková, Dagmar}, article_location = {Praha}, article_number = {7-8}, keywords = {Brettanomyces; Dekkera; lambic; geueze; non-Saccharomyces; spontaneous fermentation}, language = {cze}, issn = {0023-5830}, journal = {Kvasný Průmysl}, title = {Kvasinky non-Saccharomyces a jejich význam v pivovarském průmyslu – I. část –Brettanomyces (Dekkera)}, volume = {62}, year = {2016} }
TY - JOUR ID - 1350081 AU - Kochláňová, Tatiana - Kij, David - Kopecká, Jana - Kubizniaková, Petra - Matoulková, Dagmar PY - 2016 TI - Kvasinky non-Saccharomyces a jejich význam v pivovarském průmyslu – I. část –Brettanomyces (Dekkera) JF - Kvasný Průmysl VL - 62 IS - 7-8 SP - 198-205 EP - 198-205 PB - Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s. SN - 00235830 KW - Brettanomyces KW - Dekkera KW - lambic KW - geueze KW - non-Saccharomyces KW - spontaneous fermentation N2 - Kvasinky jiných rodů než Saccharomyces se v historii výroby piva vyskytovaly jako součást spontánního kvašení. Nyní jsou považovány většinou za kontaminaci produkující nežádoucí senzoricky aktivní látky a CO2. Výjimkou jsou speciální pivní styly (např. lambik a gueuze), kde je metabolická činnost non-Saccharomyces kvasinek (zejména rodů Brettanomyces a Dekkera) klíčovým prvkem. V článku je uvedena charakteristika a taxonomické zařazení kvasinek Brettanomyces a Dekkera a popsány jsou základní mikrobiologické aspekty výroby piva lambik a gueuze. ER -
KOCHLÁŇOVÁ, Tatiana, David KIJ, Jana KOPECKÁ, Petra KUBIZNIAKOVÁ a Dagmar MATOULKOVÁ. Kvasinky non-Saccharomyces a jejich význam v pivovarském průmyslu – I. část –Brettanomyces (Dekkera). \textit{Kvasný Průmysl}. Praha: Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s., 2016, roč.~62, 7-8, s.~198-205. ISSN~0023-5830.
|