J 2016

Kvasinky non-Saccharomyces a jejich význam v pivovarském průmyslu – II část

KOCHLÁŇOVÁ, Tatiana, David KIJ, Jana KOPECKÁ, Petra KUBIZNIAKOVÁ, Dagmar MATOULKOVÁ et. al.

Základní údaje

Originální název

Kvasinky non-Saccharomyces a jejich význam v pivovarském průmyslu – II část

Název česky

Kvasinky non-Saccharomyces a jejich význam v pivovarském průmyslu – II část

Název anglicky

Non-Saccharomyces yeasts and their importance in the brewing industry – part II.

Autoři

KOCHLÁŇOVÁ, Tatiana (703 Slovensko), David KIJ (203 Česká republika, domácí), Jana KOPECKÁ (203 Česká republika, domácí), Petra KUBIZNIAKOVÁ (203 Česká republika) a Dagmar MATOULKOVÁ (203 Česká republika, garant)

Vydání

Kvasný Průmysl, Praha, Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s. 2016, 0023-5830

Další údaje

Jazyk

čeština

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Obor

10600 1.6 Biological sciences

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Kód RIV

RIV/00216224:14310/16:00090417

Organizační jednotka

Přírodovědecká fakulta

Klíčová slova česky

Kluyveromyces; nealkoholické pivo; nízkoalkoholické pivo; non-Saccharomyces; Pichia; Torulaspora; Wickerhamomyces

Klíčová slova anglicky

Kluyveromyces; nonalcoholic beer; low-alcohol beer; non-Saccharomyces; Pichia; Torulaspora; Wickerhamomyces

Štítky

Změněno: 6. 4. 2017 21:32, Ing. Andrea Mikešková

Anotace

V originále

Non-Saccharomyces kvasinky (Torulaspora, Zygosaccharomyces, Saccharomycodes) mohou být použity k výrobě nealkoholických a nízkoalkoholických piv a přispívat ke vzniku zajímavých chuťových atributů. Kvasinky rodů Pichia, Meyerozyma, Geotrichum nebo Wickerhamomyces se mohou využít k biologické kontrole plísní při sladování a skladování sladu. V článku je uvedena charakteristika a taxonomické zařazení kvasinek rodů Torulaspora a Kluyveromyces. Popsáno je i využití dalších non-Saccharomyces kvasinek v pivovarském průmyslu, např. při degradaci chmelových látek z odpadního chmele a ochucování piva.

Anglicky

Non-Saccharomyces yeast (Torulaspora, Zygosaccharomyces, Saccharomycodes) can be used for non-alcoholic and low-alcohol beers and may contribute to the formation of interesting flavor attributes. Yeast belonging to the genera Pichia, Meyerozyma, Geotrichum or Wickerhamomyces can be applied for the biocontrol of molds during the malting process and storage of malt. The article gives the characteristics and taxonomy of Torulaspora, Kluyveromyces, Meyerozyma and other non-Saccharomyces yeast. It also describes the use of non-Saccharomyces yeast for degradation of hop bitter compounds in hops wastes or beer flavoring.

Návaznosti

MUNI/A/1013/2015, interní kód MU
Název: Podpora výzkumu studentů směru mikrobiologie a molekulární biotechnologie (Akronym: MIKRO)
Investor: Masarykova univerzita, Podpora výzkumu studentů směru mikrobiologie a molekulární biotechnologie, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty