2016
Rapid Immunosensing of Salmonella Typhimurium Using Electrochemical Impedance Spectroscopy: the Effect of Sample Treatment
FARKA, Zdeněk, Tomáš JUŘÍK, Matěj PASTUCHA, David KOVÁŘ, Karel LACINA et. al.Základní údaje
Originální název
Rapid Immunosensing of Salmonella Typhimurium Using Electrochemical Impedance Spectroscopy: the Effect of Sample Treatment
Autoři
FARKA, Zdeněk (203 Česká republika, domácí), Tomáš JUŘÍK (203 Česká republika, domácí), Matěj PASTUCHA (203 Česká republika, domácí), David KOVÁŘ (203 Česká republika, domácí), Karel LACINA (203 Česká republika, domácí) a Petr SKLÁDAL (203 Česká republika, garant, domácí)
Vydání
Electroanalysis, Weinheim, Wiley, 2016, 1040-0397
Další údaje
Jazyk
angličtina
Typ výsledku
Článek v odborném periodiku
Obor
10600 1.6 Biological sciences
Stát vydavatele
Německo
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Odkazy
Impakt faktor
Impact factor: 2.851
Kód RIV
RIV/00216224:14740/16:00090535
Organizační jednotka
Středoevropský technologický institut
UT WoS
000382579300014
Klíčová slova anglicky
Atomic force microscopy; Biosensor; Immunosensor; Label-free detection; Salmonella Typhimurium
Štítky
Příznaky
Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 28. 9. 2017 11:01, doc. Mgr. Zdeněk Farka, Ph.D.
Anotace
V originále
A label-free immunosensor for rapid detection of Salmonella Typhimurium based on electrochemical impedance spectroscopy was developed. Specific antibody was immobilized to a screen-printed electrode via cysteamine monolayer activated with glutaraldehyde and the impedance was measured between two gold electrodes. Different procedures for sample treatment (combinations of heat and sonication) were tested and their impact on the assay performance was compared. Atomic force microscopy was used to study the effect of the treatment on the cell shape and to confirm the specific binding of Salmonella to the sensing surface. The immunosensor allowed detection of 1×10^3 CFU·mL-1 in 20 min with negligible interference from other bacteria. Wide linear response was obtained in the range between 10^3 CFU·mL-1 and 10^8 CFU·mL-1. The successful detection of Salmonella in spiked milk demonstrates the suitability of sensor for the analysis of real samples.
Návaznosti
LQ1601, projekt VaV |
|