2016
Stopy ĺudského ohryzu na kostiach (Pilotná experimentálna analýza)
STANČÍKOVÁ, Michaela a Sandra SÁZELOVÁZákladní údaje
Originální název
Stopy ĺudského ohryzu na kostiach (Pilotná experimentálna analýza)
Název anglicky
Human gnaw marks on bones (Pilot experimental analysis)
Autoři
STANČÍKOVÁ, Michaela (703 Slovensko, garant, domácí) a Sandra SÁZELOVÁ (203 Česká republika, domácí)
Vydání
Anthropologia Integra, 2016, 1804-6657
Další údaje
Jazyk
slovenština
Typ výsledku
Článek v odborném periodiku
Obor
Archeologie, antropologie, etnologie
Stát vydavatele
Česká republika
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV
RIV/00216224:14310/16:00090560
Organizační jednotka
Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova anglicky
human gnaw marks; experimental study; Slovak Republic; dining and eating habits
Změněno: 4. 12. 2016 17:14, Mgr. Michaela Stančíková
V originále
Stopy ľudského ohryzu sú v archeologickom a antropologickom kontexte zdrojom informácií o socio-kultúrnom pozadí skúmanej súčasnej i minulej spoločnosti, ich stravovacej kultúre a návykoch. Tento článok prezentuje výber z už publikovaných metodík používaných pri štúdiu tejto témy a testuje stopy ľudského ohryzu na experimentálnej vzorke zo Slovenskej republiky. Vzorka so 40 dobrovoľníkmi bola rozdelená do dvoch skupín- jedna skupina bola informovaná o cieľoch experimentálneho projektu a druhá ostala neinformovaná. Prevažne boli zaznamenané jamky a škrabance spôsobené rezákmi, nasledovali škrabance ako pozostatky sekundárneho spracovania (pozorované v oboch súboroch) a zárezy po príborovom noži (pozorované len v jednom súbore). Podľa analýzy vzoriek navzájom pripúšťame možnosť, že štýl stravovania a stravovacích návykov ovplyvňuje výskyt a rozsah poškodení spôsobených ľudskými zubami.
Anglicky
In anthropological and archeological context the human gnaw marks produce information about the socio-cultural background of studied recent and ancient communities, especially in their dining attitudes and habits. Our paper presents a selected published methodologies used to study this topic and tests the human gnaw marks on experimental sample from Slovak Republic. Th is sample with 40 volunteers was divided into two groups – one was informed about the aim of the experimental project and the other remained uninformed. The prevalence of pits and scores caused by human incisors was recorded, followed by notches aft er secondary butchering processes (observed in both samples) and cut marks aft er table-knives (observed only in one sample). Finally, we have to admit, that according to the inter-sample analysis the style of dining and eating habits perhaps aff ects the appearance and stage of damages caused by human teeth.
Návaznosti
MUNI/A/1170/2015, interní kód MU |
|