PLESKALOVÁ, Jana. Staročeské nekrology a jejich význam pro poznání nejstaršího období češtiny. In Letní škola slovanských studií, FF MU, 8. 8. 2016, Brno. 2016.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Staročeské nekrology a jejich význam pro poznání nejstaršího období češtiny
Název anglicky Old Czech obituaries and their significance for knowledge of the oldest period of Czech
Autoři PLESKALOVÁ, Jana (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Letní škola slovanských studií, FF MU, 8. 8. 2016, Brno, 2016.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 60200 6.2 Languages and Literature
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14210/16:00090753
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky nekrolog; antroponyma; stará čeština
Klíčová slova anglicky obituaries; anthroponyms; Old Czech
Štítky rivok
Změnil Změnila: Mgr. Marie Skřivanová, učo 262124. Změněno: 4. 4. 2017 21:41.
Anotace
Nejstarší staročeské nekrology, tj. záznamy jmen zemřelých členů nebo dobrodinců kláštera pořízené do kalendáře k jejich úmrtnímu dni nebo jeho výročí, patří k významným zdrojům nejstarších historicky doložených slov v podobě antroponym. Tato antroponyma podávají jedinečné svědectví o tehdejší češtině: o její grafice, částečně též o hláskosloví, morfologii včetně slovotvorby a syntaxi. Nejvýznamnější z nich je Nekrolog podlažický, který navíc ještě poskytuje důležité informace o pojmenovacích zvyklostech v neoficiálním prostředí: o typech neoficiálních pojmenování a užívané pojmenovací soustavě (v nekrolozích důsledně jednočlenné).
Anotace anglicky
The oldest Czech obituaries, i.e. records of names of deceased members or donors of monasteries recorded in calendars on the day of their death or on its anniversaries, belong to significant sources of the oldest historically recorded words in the form of anthroponyms. These anthroponyms provide a unique source of information about Czech during the particular period: about its graphemics, partly also about its phonology, morphology - including word-formation – and syntax. The most significant source is Nekrolog podlažický (Obituary of Podlažice), which moreover provides important information about informal naming usage: about types of informal naming and about the naming system (one-element naming system as a rule in obituaries).
Návaznosti
MUNI/A/0863/2015, interní kód MUNázev: Čeština v jednotě synchronie a diachronie - 2016
Investor: Masarykova univerzita, Čeština v jednotě synchronie a diachronie - 2016, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 19:24